PUTIN POKOSIO ZAPAD, MOMENTALNO REAGOVAO PENTAGON: Naš nosač aviona pokazaće Rusiji ko je Amerika, EVROPA JE MIRNA!

Autor: Republika

Svet

29.12.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo nekoliko sati nakon izjave Vladimira Putina da bivše republike SSSR treba bliskije da se povezuju, reagovao je šef Pentagona Lojd Ostin i najavio promenu vojnog plana koji je uplašio svet.

PUTIN POKOSIO ZAPAD, MOMENTALNO REAGOVAO PENTAGON: Naš nosač aviona pokazaće Rusiji ko je Amerika, EVROPA JE MIRNA!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin naterao šefa Pentagona Lojda Ostina na reakciju

Ruski predsednik Vladimir Putin najnovijom izjavom potpuno je paralisao Zapad u trenutku velikih napetosti na relaciji Moskva-Vašington, budući da SAD i NATO ne prestaju da optužuju Rusku Federaciju da sprema invaziju na Ukrajinu, pa je šef Kremlja sada samo dodatno podgrejao strahove zapadnih saveznika i naveo Pentagon na munjevitu akciju. 

Putin je, naime, pozvao na snažnije povezivanje zemalja koje su do pre 30 godina bile deo Sovjetskog Saveza, a zbog čega je i ranije mnogo puta kritikovan i optuživan da upravo takvim izjavama on aludira na obnavljanje novog Saveza. 

- Poslednjih decenija se mnogo toga dramatično promenilo - naglasio je Putin na skupu članica Zajednice nezavisnih država (ZND) održanom u u Sant Petersburgu i podsetio da su osnivanje ZND u decembru 1991. podstakli bezbednosni i ekonomski izazovi pred kojima su se našle te zemlje.

Labav savez uspostavljen je neposredno pre no što krajem decembra iste godine SSSR prestao da postoji.

- Savez ZND je trebalo da održi bliske veze zemalja koje su nekad činile SSSR, ali bivše republike su se u periodu koji je usledio vrlo različito razvijale - rekao je Putin i tom prilikom izbegao da spomene Ukrajinu koja se povukla iz ZND nakon što se 2014. poluostrvo Krim otcepilo od njene teritorije i pripojilo Rusiji, kao i Gruziju, koja je takođe napustila ZND nakon što ju je Moskva 2008. napala.

Gotovo momentalno su nakon tih reči ruskog predsednika reagovale Sjedinjene Američke Države, koje su promenile plan o pomeranju svog moćnog nosača aviona, Harija Trumana, iz Sredozemnog mora, najavivši kako će on ostati tu gde jeste kako bi se "Rusiji pokazalo ko su SAD".

Vest o promeni vojnog plana svetu je obelodanio šef Pentagona i ministar odbrane Amerike, Lojd Ostin, koji je poručio kako je zadatak američkog nosača da "umiri Evropljane".    

- Ministar obrane je naredio desantnoj skupini USS Hari Truman da ostane u operativnoj zoni evropskog zapovedništva (Eucom), umesto da se uputi u operativnu zonu glavnog zapovedništva (Centcom), kao što je bilo planirano - rekla je za AFP zvaničnica Pentagona, koja je htela da ostane anonimna.

- Naša reakcija je nužna kako bismo pred našim saveznicima i partnerima potvrdili zauzimanje za našu zajedničku odbranu - poručila je ona.

USS Hari Truman i njegova desantna skupina uplovili su 14. decembra u Sredozemno more s namerom da kroz Suecki kanal dođu u Persijski zaliv. Taj plan je sada potpuno promenjen. 

Podsetimo, uprkos napetostima i žestokim optužbama na račun Rusije, Amerika je u ponedeljak pristala da sa ruskim zvaničnicima u januaru organizuje sastanak na kom bi trebalo da se razmatraju bezbednosna pitanja od velike važnosti za čitav svet, a na čemu je insistirao upravo predsednik Putin. Osim sa SAD, ruski predstavnici će se sastati i sa zvaničnicima NATO.     

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Neo

29.12.2021 12:12

Te nosače ruski projektil potapaju kao da su dečije igračke. Koja,su, ti amerikanci, nedozrela nacija cccc.!

Odgovori 31 5
Mara

30.12.2021 08:08

@Neo - Kauboji su odlepili, vise nemaju dodir sa realnoscu.

Deda Nole

29.12.2021 19:48

Od cega ce to da ih zastiti,ko im odredjuje sta ce i kako ce da rade po meni cist kolonijalni odnos SAD prema jadnim evropljanima a o zastiti bice ono amerika amerikancima za ostale ni splacine,