KANADSKA VLADA DONELA ODLUKU: Pojedini radnici koji su zaraženi koronom biće vraćeni na posao

Autor: Republika

Svet

29.12.2021

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekim radnicima koji obole od Kovid-19 u Kvebeku u Kanadi biće dozvoljeno da ostanu na poslu, rekao je pokrajinski ministar zdravlja, navodeći "hitnu" potrebu za zdravstvenim osobljem usred porasta slučajeva.

KANADSKA VLADA DONELA ODLUKU: Pojedini radnici koji su zaraženi koronom biće vraćeni na posao

Foto: printscreen/instagram

Najveće posledice snose oni koji su bili hospitalizovani, ali i mnogi drugi

Najviši zdravstveni zvaničnik Kvebeka Kristijan Dube rekao je novinarima u utorak da je ruka vlade bila prinuđena da donese odluku da dozvoli nekim zaraženim zaposlenima da nastave da rade pod određenim uslovima „prema listi prioriteta i upravljanja rizikom“.

- Da smo imali izbora, ne bismo to uradili, ali naša situacija je hitna i kritična kratkoročno -  rekao je Dube. "Ovo je najbolja alternativa nepružanju nege."

- Realnost je da imamo sve više bolesnih i sve manje medicinskog osoblja. To je ono što moramo da uradimo ako želimo da naše društvo nastavi bezbedno da funkcioniše - dodao je on.

Direktor javnog zdravlja Horacio Aruda objasnio je da je Ministarstvo zdravlja napravilo nalog prioriteta kako bi pomogli poslodavcima da odrede koje radnike će zadržati na poslu, a koje poslati kući.

Zdravstveno osoblje bez simptoma ili osoba čija je porodica bila pozitivna, ali koja još nije dobila sopstveni rezultat, mogla bi biti stacionirana u oblasti sa pacijentima pozitivnim na kovid, rekao je Arruda, navodeći primer. Međutim, dodao je: „Ako neko nije u dobroj formi, nećemo ga poslati na posao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pojedini radnici koji su zaraženi koronom ostaće na poslu

Druga najnaseljenija kanadska provincija Kvebek doživela je novi talas infekcija sa porastom soja Omikron - najnovije varijante zabrinutosti koju je označila Svetska zdravstvena organizacija. Region je postavio nove rekorde poslednjih dana, zabeleživši skoro 13.000 novih slučajeva samo u ponedeljak – što je najveći broj za jedan dan za bilo koju provinciju u Kanadi, navodi Rojters.

Povećanje broja slučajeva izvršilo je pritisak na lokalne zdravstvene ustanove, rekao je Dube, dodajući da je „zaraza Omikrona toliko eksponencijalna da je ogroman broj osoblja morao da bude povučen – i to predstavlja rizik za kapacitet mreže za lečenje Kvebečana“.

Pored popustljivijih smernica za zaposlene, ministar zdravlja je najavio da će Kvebek od 4. januara ponuditi treću dozu vakcine protiv korona virusa svima koji imaju 18 ili više godina.

Dok su pokrajinski zvaničnici ranije razmatrali uvođenje mandata vakcinacije za zdravstvene radnike u skladu sa sličnim politikama koje su donete širom Kanade, odlučile su se protiv toga zbog nedostatka osoblja. Ontario je jedina provincija koja je sledila taj potez, ukazujući i na manjak radne snage.

Kvebek je poslednjih dana preduzeo druge akcije kako bi zaustavio širenje Omikrona, naredio je zatvaranje teretana, kazina i barova i ograničio veličinu dozvoljenih okupljanja na samo šest ljudi.

(Republika/RT)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
pinokio

29.12.2021 09:45

ovo ako slucajno procita DR KON-MENGELE udarice ga srcka . Pazite da slucajno ne vidi ovo nas vodeci fasista , da ga ne izgubimo .