KLUB JEDINSTVO U GOSTIMA KOD GRADONAČELNIKA BEČA MIHAELA LUDVIGA: Za nas je srpska zajednica od izuzetnog značaja!

Autor: Republika

Svet

29.12.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlatko Miloradović, predsednik najstarije srpske organizacije u Austriji pored Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, uručio je plaketu prvom čoveku Beča, Mihaelu Ludvigu, i zahvalio mu se na podršci našem stanovništvu.

KLUB JEDINSTVO U GOSTIMA KOD GRADONAČELNIKA BEČA MIHAELA LUDVIGA: Za nas je srpska zajednica od izuzetnog značaja!

Foto: PID/Jobst

Članovi kluba "Jedinstvo" sa prvim čovekom Beča

Na poziv gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, predsedništvo "Jedinstva", najstarijeg srpskog kluba u Austriji, bilo je njegov gost u Gradskoj kući.

Predsednik kluba, Zlatko Miloradović, tom prilikom je uručio odlikovanje gradonačelniku glavnog grada Austrije povodom obeležavanja 50 godina postojanja "Jedinstva", a u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku i prijateljstvo grada Beča.

- Zahvaljujemo se za sve što je, do sada, grad Beč učinio i čini za sve Srpkinje i Srbe koji ovde žive i rade, a posebno na podršci i pomoći u očuvanju i negovanju srpske kulture, tradicije i jezika - rekao je Miloradović, predsednik kluba "Jedinstvo", koje je posle Srpske pravoslavne crkve, najstarija srpska organizacija u Austriji.

Imajuću u vidu da više od trećine stanovinštva Beča nema austrijsko državljanstvo, Miloradović je ukazao na činjenicu da deca koje se rode u Beču, a čiji su roditelji strani državljani, dobijaju državljanstvo na osnovu roditelja i da je potrebno razmotriti i druge mogućnosti koje bi se doprinelo još bržoj i boljoj integraciji u austrisjko društvo, kao i većoj participaciji u političkim procesima.

Republika

Foto: PID/Jobst

Zlatko Miloradović uručio je odlikovanje Mihaelu Ludvigu  

Gradonačelnik Beča, Mihaela Ludvig se zahvalio na priznanju i u razgovoru istakao značaj i doprinos srpske zajednice, najveće etničke zajednice sa oko 200.000 ljudi, što čini 10% stanovništva Beča. Takođe, srpski jezik je drugi najčešće upotrebljivan jezik posle nemačkog, a Beč je, posle Beograda i Novog Sada, treći po redu najveći srpski grad na svetu.

- Srpska zajednica je mnogobrojna i značajna za grad Beč. Za nas su sve Bečlijke i Bečlije u našem gradu kod kuće. Zalažemo se da svi vrede isto i da pronalaze iste mogućnosti. To je društvo u kome se svi osećaju kao kod kuće - poručio je Ludvig.

Sastanku kod gradonačelnika Beča su pored predsednika kluba Zlatka Miloradovića, prisustvovali i Emina Ðorđević, potpredesnica kluba "Jedinstvo", kao i Astrit Rompold, poslanica u Skupštini grada Beča.

Klub "Jedinstvo“ je osnovan 1970. i nakon pola veka postojanja postao je deo istorije grada Beča. O tome svedoči i jaka povezanost kluba, njegovih članova i aktivista sa gradom. U znaku te povezanosti, povodom 20 godina postojanja je 1990. u parku Prater zasađeno 20 stabala. Povodom 30. jubileja, 2000. godine, izdata je dvojezična monografija, a povodom 45. jubileja, 2015, snimljen je dokumentarni film. "Jedinstvo“ je, takođe, deo online zbirke Bečkog muzeja (WienMuseum).

Danas se klub prvenstveno bavi održavanjem i negovanjem srpske kulture, tradicije i jezika i slovi, sa oko 300 aktivnih članova, više stotina aktivista i nekoliko hiljada simpatizera, za najaktivniji srpski kulturni klub u Austriji. Predsednik Zlatko Miloradović je na čelu kluba od 1990, a 2005. je odlikovan zlatnim Ordenom za zasluge - najvećim odlikovanjem grada Beča

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading