SUPROTSTAVITI SE RUSIJI I PEKINGU! Bajden troši milione na odbrambene pakete, finansira obučavanje Ukrajinskih vojnika

Autor: Republika

Svet

28.12.2021

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o odbrambenom paketu vrednom 768 milijardi dolara, odobravajući sveukupno povećanje vojne potrošnje, dok je odvojio milijarde za bezbednosne inicijative koje imaju za cilj da se suprotstave Moskvi i Pekingu.

SUPROTSTAVITI SE RUSIJI I PEKINGU! Bajden troši milione na odbrambene pakete, finansira obučavanje Ukrajinskih vojnika

Foto: twitter.com/USEmbassySerbia

Američki vojnik

Bajden je u ponedeljak potpisao Zakon o ovlašćenju za nacionalnu odbranu (NDAA) iz 2022., označavajući povećanje od 25 milijardi dolara u odnosu na prvobitni predlog predsednika i odobravajući povećanje američke vojne potrošnje za 5% u odnosu na prethodnu godinu.

Ogroman paket potrošnje uključuje 300 miliona dolara za Inicijativu za pomoć u bezbednosti Ukrajine, koja će, prema pristalicama u Senatu, biti iskorišćena za obuku i opremanje ukrajinskih snaga za odbranu od navodne "ruske agresije". Još 150 miliona dolara namenjeno je za „baltičku bezbednosnu saradnju“ – još jedan projekat koji ima za cilj odvraćanje Moskve – dok će veća suma od 4 milijarde dolara biti potrošena na Evropsku odbrambenu inicijativu, namenjenu jačanju saveznika Vašingtona u NATO-u.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vojska Ukrajine

Paket pomoći Ukrajini dolazi u trenutku kada Vašington i nekoliko drugih zapadnih zemalja optužuju Rusiju za gomilanje snaga duž njene granice sa Ukrajinom, a potpredsednica SAD Kamala Haris zapretila je „sankcijama kakve još niste videli“ tokom vikenda ako Rusija napravi korak protiv svog suseda. Iako Moskva insistira da nema interesa za invaziju, ona je na sličan način upozorila na dalje širenje NATO-a na istočnu Evropu – smatrajući to pitanje pitanjem „života i smrti“ za Rusiju – istovremeno osuđujući umešanost Zapada u Ukrajinu, gde su SAD podržale 'Evromajdan' državni udar 2014.

U skladu sa sve većim vojnim fokusom Bajdenove administracije na Kinu, novi NDAA takođe uključuje izdvajanje od 7,4 milijarde dolara za „Pacifičku inicijativu za odvraćanje“ i izjavu podrške odbrani Tajvana – koji Peking smatra delom svoje teritorije. Nacrt zakona takođe zabranjuje američkoj vojsci da isporučuje opremu iz kineskog regiona Sinđang, navodeći navode o tamošnjem prinudnom radu.

Iako su zakonodavci odbacili Bajdenov predlog o malo jeftinijoj potrošnji zbog zabrinutosti da bi američka vojska uskoro mogla da zaostaje za protivnicima, od prošle godine Sjedinjene Države su nastavile da troše više na svoje oružane snage nego sledećih 11 najvećih vojski zajedno u svetu, uključujući kinesku i rusku, prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira.

(Republika/RT)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading