BERLUSKONI SE VRAĆA I POVLAČI ITALIJANSKO PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA? Trese se Evropska unija, kontroverzni biznismen hoće na čelo Italije!

Autor: Republika

Svet

26.12.2021

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji italijanski premijer i čovek koji se žestoko protivi Evropskoj uniji, dao je ozbiljan nagoveštaj da bi mogao da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima.

BERLUSKONI SE VRAĆA I POVLAČI ITALIJANSKO PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA? Trese se Evropska unija, kontroverzni biznismen hoće na čelo Italije!

Foto: Tanjug/AP

Silvio Berluskoni ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsednika

Kontroverzni italijanski biznismen, medijski mag i nekadašnji premijer, Silvio Berluskoni (84), ozbiljno je uzdrmao čelnike Evropske unije (EU) nakon što su mediji njegove zemlje objavili da on razmišlja da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, a što bi, ukoliko ispuni svoju želju da dođe na čelo jedne od najvažnijih članica Unije, moglo da znači tekstonske promene u tom savezu.

Naime, osim što je poznat po konzervativnim, pa i desničarskim stavovima, Berluskoni je svojevremeno neskriveno isticao da je i priznanje nezavisnosti Kosova za njega neprihvatljivo, pa se očekuje da bi kao potencijalni predsednik mogao upravo da pokrene povlačenje takve odluke. Takođe, Unija strahuje i od njegovih veza sa Ruskom Federacijom i liderom te zemlje Vladimirom Putinom, ali i od nekadašnjih komentara magnata usmerenih protiv Brisela. 

Sve to je za Sputnjik komentarisao Milisav Paić, direktor Srpskog spoljnopolitičkog kruga i diplomata u penziji, koji smatra da Berluskoni nakon umešanosti u niz skandala teško može da pridobije poverenje najvećeg broja građana. Ipak, naglašava da je politika fluidna materija, te da je sve moguće. 

- Po nekom pravilima, italijanski predsednici su ljudi u ozbiljnim godinama, i sa te strane to i ne bi bio neki problem, ali je činjenica da bi njegov dolazak na mesto predsednika republike imao veoma veliki uticaj na međunarodnu poziciju Italije bez obzira na to što je predsednik manje-više protokolarna ličnost - istakao je Paić i podsetio da je Berluskoni u vreme dok je bio premijer vodio mnogo drugačiju politiku od ove sadašnje u Italiji. 

- Ono što je sigurno jeste da bi Berluskoni normalizovao i znatno unapredio odnose sa Rusijom jer je on i u ranijem periodu imao posebne afinitete prema Moskvi, a sa druge strane bi i njegova pozicija prema Srbiji i RS bila drugačija, odnosno, imao bi mnogo više razumevanja za pitanje srpskog nacionalnog korpusa - uveren je Paić.

Prema njegovim rečima, teško je reći kakav bi stav zauzeo po pitanju Kosova, budući da je Italija jedan od najposlušnijih vojnika unutar EU. 

- To ne bi zavisilo toliko od njega koliko od odnosa snaga u italijanskom parlamentu. Ne mislim da je to realno, jer je Italija sada jedna od najdisciplinovanijih članica NATO i EU. Ono što je realnije jeste da bi Berluskoni, ako bi postao predsednik, sigurno pokušao da izdvoji Italiju iz EU, što bi i te kako uzdrmalo briselsku administraciju. On je bio jedan od najvećih kritičara i oponenata politike Brisela i poznato je da je imao jako kritički odnos prema Nemačkoj, posebno Britaniji - istakao je nekadašnji diplomata.

Inače, Berluskoni, posleratni premijer Italije sa najdužim stažem, koji je u oktobru rekao - „Mislim da Silvio Berluskoni može biti koristan zemlji“ – prošlog meseca je poslao antologiju svojih govora i političkih prioriteta skoro svim od blizu 1.000 parlamentaraca koji će izabrati predsednika, obavezujući se na listu liberalnih vrednosti u nastojanju da proširi svoju privlačnost. To je dalo povoda javnosti Italije da počne sa spekulacijama kako je njegova želja da se vrati u politiku više nego realna. 

Sputnjik podseća i na to da Berluskoni i dalje spominje da je svojoj majci obećao da će jednog dana biti predsednik.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nemojte da palite vatru

26.12.2021 12:37

Nije tačno da Predsednik Italije može da menja odluke vlade Italije.