HOĆE U FRONT PROTIV KINE?! Kanadski premijer šokirao svet zapaljivim izjavama: Peking nas tera da ratujemo!

Autor: Republika

Svet

26.12.2021

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kanadski premijer Džastin Trudo opleo je po najmnogoljudnijoj zemlji sveta i pozvao saveznike da se snažnije ujedine protiv nje.

HOĆE U FRONT PROTIV KINE?! Kanadski premijer šokirao svet zapaljivim izjavama: Peking nas tera da ratujemo!

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping na udaru Džastina Trudoa

Kanadski premijer Džastin Trudo, koji je poznat po blagim javnim nastupima i nenapadanju čak i najvećih rivala, ovog puta je iznenadio svetsku javnost kada je u intervjuu za televiziju Global pozvao zapadne zemlje, svoje saveznike, da formiraju ujedinjeni front protiv Kine i njenog predsednika Si Đinpinga

Trudo je rekao da Kina "izigrava" zapadne zemlje i okreće jednu protiv druge dok se one takmiče za pristup ekonomskim prilikama u zemlji.

- Takmičili smo se, a Kina nas je, s vremena na vreme, pametno izigravala i okretala jedne protiv drugih na otvoreni tržišni, konkurentan način. Moramo bolje da radimo zajedno i da budemo snažni kako Kina ne bi mogla da nas podeli jedne protiv drugih - poručio je Trudo. 

Odnosi Kanade i Kine hladni su od zatvaranja glavne finansijske direktorke Huaveja Meng Wandžou 2018. na temelju američkog naloga za izručenje. Kina je ubrzo nakon toga uhvatila dvojicu Kanađanina i odbacila optužbe iz Otave o talačkoj diplomatiji.

Meng je u septembru postigla sporazum s američkim tužiocima čime je okončan slučaj protiv nje, a dvojica Kanađanina oslobođena su nekoliko sati nakon sporazuma.

Peking su i pre njenog hvatanja uznemiravale prozivke Kanade o stanju ljudskih prava u Kini i dve zemlje nisu nikako uspele da poboljšaju odnose.

Kanada je ranije u decembru objavila da će se pridružiti saveznicima u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru 2022. kako bi poslali poruku Kini o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading