PATRIJARH ZARAŽEN KORONOM! Ima 81 godinu, u novembru mu je ugrađen stent!

Autor: Republika

Svet

25.12.2021

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju je konstatovan KOVID-19 nedugo nakon što je operisao srce u Njujorku, što je izazvalo strah za njegovo zdravlje.

PATRIJARH ZARAŽEN KORONOM! Ima 81 godinu, u novembru mu je ugrađen stent!

Foto: Tanjug/AP

Patrijarh Vartolomej se dobro oseća

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, "prvi među jednakima" među najvišim zvaničnicima pravoslavnih crkava, u petak je testiran i pozitivan je na KOVID-19, objavila je Ekumenska patrijaršija Carigrada.

- Njegova Svetost, koji je u potpunosti vakcinisan, ima blage simptome, a njegovo opšte stanje je dobro - saopštila je patrijaršija na Fejsbuku. 

Patrijarh (81), čije je sedište u Istanbulu, bio je u novembru na operaciji u Njujorku kada mu je ugrađen stent. U petak je bio na preventivnom pregledu u istanbulskoj bolnici i tada je utvrđeno da je inficiran.  

Vartolomej je 1991. izabran za patrijarha i ima počasni i istorijski primat nad ostalim patrijarsima pravoslavnog sveta. "Prvi je među jednakima", što mu ne daje pravo da interveniše u verske poslove drugih pravoslavnih crkava, ali mu daje duhovnu i protokolarnu prednost.

Verska uloga Konstantinopolja seže u doba cara Konstantina koji je 313. priznao hrišćanstvo službenom religijom Rimskog Carstva. Tokom vekova je moskovska patrijaršija, koja ima mnogo više vernika od carigradske, preuzela prevlast u pravoslavnom svetu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
avavspc

25.12.2021 15:18

Uh briga me što je patrijarh zaražen. Matora spodoba obučena kao klovn. FUJ !

Zoran

21.01.2022 13:03

@avavspc - Fuj ti! Iz kog budžaka si ti izmileo?