NE DAM SRBIJU! Putinova nova poruka Americi: Ne pokušavajte da naše strateške partnere koristite za rat s Rusijom, POSLEDICE ĆE BITI FATALNE ZA EVROPU!

Autor: Republika

Svet

24.12.2021

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Federacija ponovila je koliko je za nju važno strateško partnerstvo sa Srbijom, kao i da se nada da američka administracija predvođena Džoom Bajdenom to nikad neće iskoristiti da bi se suprotstavila Moskvi.

NE DAM SRBIJU! Putinova nova poruka Americi: Ne pokušavajte da naše strateške partnere koristite za rat s Rusijom, POSLEDICE ĆE BITI FATALNE ZA EVROPU!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin poslao nikad jasniju Zapadu o našoj zemlji

Ruska Federacija na čelu s predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova te zemlje, Sergejem Lavrovim, poslala je nikad snažniju poruku Zapadu koja se tiče Srbije i Balkana, i u kojoj je zvanična Moskva potvrdila kako je naša država njen strateški partner, te da Sjedinjene Države, NATO i EU ne pokušavaju da Beograd, ali i Sarajevo, koriste za potencijalni konflikt s Rusijom. 

Te poruke je u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" nikad jasnije izneo Lavrov, naglasivši kako se nada da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena imati političku volju i dovoljno razuma da ne pretvori Balkan u još jedan front borbe protiv Moskve "jer će to imati fatalne posledice po Evropu u celini".

Na tezu o tome da je BiH "žrtva rusko-američkog konflikta" Lavrov je istakao da Rusija ne rešava svoja pitanja na račun tuđih interesa i ne stavlja partnere pred lažan izbor "ili ste s nama ili ste protiv nas".

- Naš principijelni stav je dobro poznat - za regionalne probleme potrebna su regionalna rešenja na bazi inkluzivnog dijaloga i uz uzimanje u obzir stavova svih zainteresovanih strana. Pritom, moram da primetim da u poslednje vreme Vašington izbegava da sa nama diskutuje ne samo o BiH, nego o balkanskom pitanju kao takvom. Naši glavni interesi na Balkanu su mir, bezbednost i stabilnost. Ne treba tražiti neki skriveni smisao u ruskoj politici. To nema perspektivu. Mi sa svima sarađujemo na bazi uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti, transparentnosti i na bazi principa međunarodnog prava, pre svega Povelje UN - istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik. 

Prema njegovim rečima, mit o malignom uticaju Moskve je veštački stvoren. 

- Stavljanje balkanskih država pred izbor EU ili Rusija je kontraproduktivno i nepravedno, a istovremeno se time u regionu podstiče stvaranje novih linija podele i onemogućava saradnja. Volja građana balkanskih država se često ignoriše. Pogledajte do čega je to dovelo u Crnoj Gori koju su bukvalno uvukli u NATO uprkos stavu većine. Zbog čega lomiti preko kolena i na silu gurati evroatlantsku agendu? Uzgred, svi se odlično sećaju šta je NATO napravio u regionu 90-tih godina. Posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom na sebi će osećati, na žalost, mnoge naredne generacije lokalnog stanovništva - rekao je ruski zvaničnik i ponovio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu.

- Moskva izuzetno ceni strateško partnerstvo s Beogradom i ulaže napore za dalje sveobuhvatno unapređenje bilateralnih odnosa - poručio je Lavrov i naglasio da je i po pitanju Kosova ruski stav dobro poznat.

- Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje na bazi Rezolucije SB UN 1244. To rešenje mora da bude odobreno u Savetu bezbednosti jer se radi o osiguravanju međunarodnog mira - zaključio je ruski ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
djole

24.12.2021 16:33

Ovaj Putin mnogo nezgodan-branićete nas do poslednjeg Srbina!!!

Odgovori 17 71
Petar

26.12.2021 14:05

@djole - Jok, ce nas brani do posljednjeg Rusa

Odgovori 12 8
Cardak

02.01.2022 09:10

Vas dvojica ne blebetajte .Kad vas su RUSI BOMBARDOVALI?A kada su i koliko vasi prijatelji kARTU ZA ZAPAD U JEDNOM PRAVCU mrs!

Odgovori 26 0