SVE POČINJE 1. FEBRUARA: Evropa donela odluku - PROMENJENA PRAVILA O KOVID PROPUSNICAMA!

Autor: Republika

Svet

21.12.2021

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija danas je donela odluku promenama u korišćenju kovid sertifikata u 2022. godini.

SVE POČINJE 1. FEBRUARA: Evropa donela odluku - PROMENJENA PRAVILA O KOVID PROPUSNICAMA!

Foto: Tanjug/AP/Pexels

Građani će kovid sertifikate moći da koriste devet meseci, tačnije 270 dana bez buster doze vakcine, a nova pravila počinju da važe 1. februara.

Nova pravila važe za svih 27 članica Evropske unije, ali mogu biti blokirana od strane kvalifikovane većina vlada EU ili proste većine članova Evropskog parlamenta.

Međutim, zvaničnici veruju da ima dovoljno podrške za implementaciju pravila.

EK je, prilikom objavljivanja odluke, navela da je usaglašeni period važenja kovid pasoša protiv neophodan za bezbedno slobodno kretanje i koordinaciju na nivou EU.

- Nova pravila će obezbediti da se mere kada je reč o putovanjima zasnivaju na najboljim dostupnim naučnim dokazima i objektivnim kriterijumima. Kontinuirana koordinacija je od suštinskog značaja za funkcionisanje jedinstvenog tržišta i pružiće jasna uputstva građanima EU u ostvarivanju njihovog prava na slobodno kretanje - izjavio je portparol Komisije, Kristijan Vigand.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading