PONAŠAJU SE KAO DA IGRAJU IGRICE, A STRADA HILJADE NEVINIH LJUDI: Zločini sa velike udaljenosti prolaze bez kazne

Autor:

Svet

19.12.2021

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Iraku, Avganistanu i Siriji izvršeno je više od 1.311 napada s nevinim žrtvama iz bespilotnih letelica, navodi Njujork tajms

PONAŠAJU SE KAO DA IGRAJU IGRICE, A STRADA HILJADE NEVINIH LJUDI: Zločini sa velike udaljenosti prolaze bez kazne

Foto: Tanjug/AP

Ugledni Njujork tajms objavio je rezultate istrage sprovedene na osnovu analize poverljivih dokumenata Pentagona u kojima se navodi da je američka armija izvela čak 1.311 napada iz dronova u kojima je bilo na hiljade nevinih civilnih žrtava.

Većina tih napada izvršena je na osnovu pogrešnih obaveštajnih podataka i u potpunosti su suprotni navodima zvaničnika o "čistom ratu" koji se vodi na daljinu pomoću preciznih bombi.

Umanjen broj žrtava

Radi se o udarima iz dronova koji su vršeni u Avganistanu, Iraku i Siriji od 2014. godine. Na meti Pentagona zvanično su bili pripadnici džihadističkih grupa.

Licemerno opravdanje - Pentagon: Učimo iz grešaka

Kapetan Bil Urban, portparol američke Centralne komande, rekao je da se greške događaju i s najboljom tehnologijom na svetu. - Bilo da se radi o nepotpunim informacijama ili pogrešnim interpretacijama dostupnih informacija, mi učimo iz tih grešaka. Predano radimo da to izbegnemo i žalimo za svakim nevinim životom - rekao je on.

- Javnosti je nekoliko slučajeva sa stradanjem civila dobro poznato, međutim, broj priznatih civilnih žrtava je drastično umanjen - navodi Njujork tajms i napominje da ni za jedan napad sa civilnim žrtvama nije sprovedena nikakva "disciplinska akcija", tj. krivci nisu kažnjeni.

List navodi i primer jednog napada na tri navodne islamističke grupe na severu Sirije. U prvim izveštajima Pentagona navodilo se da je likvidirano 85 džihadista. Ali u stvarnosti je ubijeno 120 običnih farmera i seljaka.

Drugi užasan primer je napad u Ramadi iz novembra 2015. Tada su obaveštajci javili da "muškarac vuče težak predmet" prema položajima Islamske države. Taj predmet zapravo je bilo dete. Bombom iz drona svi su razneti.

Slučaj iz Kabula

Jedna od najpoznatijih slučajeva dogodio se u avgustu u Kabulu. Napadom iz drona Pentagon je prvobitno javio da je neutralisan muškarac koji je pripremao novi samoubilački napad na aerodrom u trenutku kad je više hiljada ljudi pokušavalo da pobegne iz Avganistana pre nego što talibani preuzmu vlast.

Međutim, u napadu je razneto deset članova jedne porodice, među kojima je bilo osmoro dece. Uprkos tome, niko od odgovornih nije kažnjen.

Udari iz dronova postali su učestaliji u poslednjim godinama vladavine Baraka Obame jer je podrška javnosti ratovima na kopnu rapidno opadala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Joyce

19.12.2021 20:14

Ne zna se ko je veći krivac. Oni koji izdaju naredbe za otvaranje vatre ili oni koji obeležavaju (lociraju) mete. No jedno je sigurno. Svi su oni oslobođeni krivice samo zato jer su pripadnici vojske SAD. Dokle će svet trpeti tu hegemoniju?