EVROPA NA KOLENIMA, ENERGETSKA KRIZA UPRAVO JE DOSTIGLA TAČKU PUCANJA! Britancima preti nestanak struje, a na severu se mole: SAMO DA ZIMA BUDE BLAGA!

Autor: Republika

Svet

18.12.2021

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gašenje dve nuklearne elektrane u Francuskoj, koja je glavni izvoznik električne energije na Starom konrinentu, pokrenulo je brojna pitanja u vezi sa načinima kako da Evropljani prežive narednih nekoliko meseci.

EVROPA NA KOLENIMA, ENERGETSKA KRIZA UPRAVO JE DOSTIGLA TAČKU PUCANJA! Britancima preti nestanak struje, a na severu se mole: SAMO DA ZIMA BUDE BLAGA!

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron ozbiljno zabrinut za energetsku stabilnost Evrope

Zastrašujuća energetska kriza koja je pogodila čitav svet nakon dramatičnog porasta cena prirodnog gasa upravo je postala još gora za Evropljane i navela ih da se mole višim silama za što blažu zimu jer bi, ukoliko se crne prognoze obistine, osim bez grejanja, mnogi u narednim mesecima mogli da ostanu i bez električne energije

Na to je ukazao uticajni ruski portal RT, navodeći da je krizu do vrhunca dovelo ovonedeljno gašenje dve nuklearne elektrane i to nakon što je tokom redovne inspekcije na jednoj od njih, sasvim slučajno, uočen kvar velikih razmera. To znači da je ukupan broj aktivnih sistema za proizvodnju električne energije za veliki deo Francuske, ali i Evrope, spao na svega četiri, pa se strahuje da bi to moglo mnogima da donese restrikcije u snabdevanju strujom. Pre svega se misli na Britaniju, koja je u velikoj meri zavisna od Francuza kada je u pitanju dobijanje električne energije.                  

Francuska, inače, 70 odsto svoje struje dobija upravo iz nuklearnih elektrana i najveći je izvoznik električne energije u Evropi. 

Vest o gašenju francuskih sistema došla je baš u trenutku pada temperatura, pri čemu su u mnogim zemljama, zbog porasta cena, zalihe prirodnog gasa na samom izdisaju. Neki analitičari ističu da su na najnižem nivou u poslednjoj deceniji, pa se mnoge zemlje na severozapadu Evrope ozbiljno pitaju kako će da prezime. 

- Ako zima bude jaka, to znači da će cene energenata nastaviti da se podižu u nebesa, kao i računi za krajnje korisnike. To bi, takođe, moglo da znači ozbiljne restrikcije struje - navodi Blumberg, a prenosi RT.   

Stručnjak za energetiku Emerik de Vigan, istakao je da je dovoljno da temperatura bude samo dva do tri stepena ispod nule, pa da nastupi pravi haos. 

- Cene energenata su ove nedelje, tačnije u četvrtak, već dostigle vrhunac. Ne vidimo kraj tom trenudu - naveo je on.  

Istovremeno, čitavoj krizi, ističe RT, doprinosi i odluka nove nemačke vlade predvođene kancelarom Olafom Šolcom da se zaustavi stavljanje u rat ruskog gasovoda Severni tok 2. Taj potez Kremlj je okarakterisao kao čisto politički. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading