DONET ISTORIJSKI ZAKON: Bolesni će moći da odluče o svojoj smrti, imaće pristup smrtonosnom leku!

Autor: Republika

Svet

17.12.2021

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski parlament velikom većinom glasova usvojio zakon o potpomognutom samoubistvu, prema kojem će teško bolesni od Nove godine dobiti pristup smrtonosnom leku.

DONET ISTORIJSKI ZAKON: Bolesni će moći da odluče o svojoj smrti, imaće pristup smrtonosnom leku!

Foto: pixabay.com

Međutim, ova opcija je otvorena samo za ljude koji su trajno ozbiljno i neizlečivo bolesni. Aktivna eutanazija je i dalje zabranjena.

Novi zakon je postao neophodan nakon što je Ustavni sud ukinuo zabranu samoubistva uz pomoć. Po mišljenju sudija, time se krši pravo na samoopredeljenje.

Republika

Foto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Svaki slučaj će procenjivati dva lekara

Novi Zakon o potpomognutom samoubistvu sadrži nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni. Dakle, osoba koja ga traži mora da ima najmanje 18 godina i da ima medicinsku dijagnozu, a svaki slučaj će procenjivati dva lekara.

Pored toga, moraće da prođe najmanje nekoliko nedelja da se obezbedi da se eutanazija ne traži zbog privremene krize. Tek tada će smrtonosni lek moći da nabave u apoteci. Vladajuća konzervativna Austrijska narodna partija i partnerski Zeleni podržali su zakon u parlamentu, kao i opozicione socijaldemokrate i liberalna stranka Neos.

Samo se krajnje desničarska Slobodarska partija Austrije nije složila. Ministarka pravde Alma Zadić iz Zelenih istakla je da će biti preduzete mere da se ponudi alternativa samoubistvu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading