DANSKA ŠALJE ZATVORENIKE NA KOSOVO: Skandinavska država nudi novac za smeštanje robijaša

Autor:

Svet

16.12.2021

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danska reformiše svoj zatvorski sistem uz povećanje finansiranja od 538 miliona evra za "nove inicijative“, a jedna od njih uključuje slanje zatvorenika na Kosovo, objavila je vlada te zemlje u sredu.

DANSKA ŠALJE ZATVORENIKE NA KOSOVO: Skandinavska država nudi novac za smeštanje robijaša

Foto: ST/N. PANČIĆ

Zatvor

Skandinavska zemlja će platiti Кosovu smeštaj za 300 zatvorenika. Danska vlada je saopštila da je mera usmerena na "strance osuđene na deportaciju" koji bi trebalo da budu proterani iz Danske nakon što odsluže svoje kazne. Sporazum je podržalo nekoliko stranaka širom političkog spektra pre nego što ga je dansko ministarstvo pravde objavilo na Tviteru.

Ministar pravde Nik Hekerup opisao je povećanje finansiranja kao "istorijsko“, ali samo kao prvi korak u "dugoj, teškoj borbi“ za rebalans danske zatvorske službe.

- Istovremeno, obezbeđujemo bolje uslove za rad našim zatvorskim službenicima, koji već dugi niz godina nose veoma težak teret - rekao je on, a prenosi "Dojče Vele".

Novi zatvor za okorele kriminalce

Bogata država EU bori se sa prenaseljenim zatvorima, pri čemu je broj zatvorenika narastao za 19 odsto od 2015. U njoj se trenutno nalazi preko 4.000 zatvorenika u zemlji od 5,8 miliona ljudi. Istovremeno, broj zatvorskih upravnika se smanjuje, a očekuje se da će zemlja do 2025. imati manjak od 1.000 mesta.

Danska vlada je u sredu saopštila da gradi novi zatvor visoke bezbednosti za okorele kriminalce. Reforme će takođe dovesti do toga da zatvorenici koji se loše ponašaju trpe teže posledice ako napadnu ili prete zatvorskom osoblju ili drugim zatvorenicima.

Većina zatvorenika u Danskoj trenutno izdržava kaznu u takozvanim otvorenim zatvorima. U ovim objektima su smešteni ljudi koji su osuđeni na pet godina ili manje, i oni omogućavaju zatvorenicima da nose svoju odeću i sami kuvaju obroke. Mnogi zatvori nemaju klasičan bezbednosni perimetar koji se sastoji od ograda i kupola. Zatvorenici takođe dobijaju česte posete i mogu da zatraže privremeni odsustvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Penzioner

16.12.2021 16:00

Izgleda da je Evropi ponestalo organa za transplataciju