ZAPAD TRAŽI ZAMENU ZA NAVALJNOG! Operacija sa ruskim blogerom i opozicionarom propala!

Autor:

Svet

15.12.2021

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacija Zapada sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim kao "sakralnom žrtvom“ doživela je krah, rekao je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

ZAPAD TRAŽI ZAMENU ZA NAVALJNOG! Operacija sa ruskim blogerom i opozicionarom propala!

Foto: Tanjug/AP

Zapad mu, kako je dodao, traži zamenu.

Sve dok je Rusija otporna na napade spolja, tema destabilizacije situacije iznutra neće izgubiti na aktuelnosti za naše protivnike. Druga je stvar što je poslednjih godina zapadnim specijalnim službama i drugim strukturama vlasti ponestalo entuzijazma po pitanju podsticanja masovnih protesta – rekao je Nariškin u intervjuu za list „Argumetni i fakti“ povodom 101. godišnjice formiranja Spoljnoobaveštajne službe.

Tome je, kako je rekao, doprineo i slučaj Alekseja Navaljnog.

Nije teško uočiti da je operacija s blogerom kao "sakralnom žrtvom" propala. Rusko stanovništvo se pokazalo kao znatno razumnije nego što su to navikli da misle na Zapadu – rekao je on.

Obaveštajne službe SAD i zemalja EU priznaju da je interesovanje ruskih građana za Navaljnog u stalnom padu i sada mu traže zamenu, dodao je Nariškin.

Slučaj „Navaljni“

Navaljni je hospitalizovan u Omsku 20. avgusta prošle godine nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Nakon pregleda, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, koji je izazvao oštru promenu šećera u krvi. Zasada nije jasno čime je ono bilo prouzrokovano, ali prema omskim lekarima, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Kasnije je on avionom prebačen u Nemačku, a nemačka vlada je kasnije objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“.

Nemačka je potom saopštila da su zaključke nemačkih stručnjaka potvrdile laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, a da paralelno, na zahtev Berlina, sopstveno istraživanje sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Kremlj je s tim u vezi saopštio da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada naglasilo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zvanični zahtev o ovoj situaciji: u roku od mesec dana Rusija je Nemačkoj poslala nekoliko zahteva za pravnu pomoć o situaciji sa Navaljnim, ali odgovori nisu primljeni ni od Nemačke, kao ni od OZHO.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je skoro godinu dana nakon incidenta saopštilo da je to bila planirana provokacija s ciljem diskreditacije Rusije.

Aleksej Navaljni je trenutno u zatvoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading