DRAMATIČNO - PRETI DA BUDE 300.000 ZARAŽENIH DNEVNO! Omikron prestravio Evropu, momentalno na snagu stupaju nove mere, NIŠTA OD SLAVLJA!

Autor: Republika

Svet

14.12.2021

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije epidemiološke mere stupaju na sngu noćas, a one, između ostalog, podrazumevati otkazivanje novogodišnjih i božićnih proslava.

DRAMATIČNO - PRETI DA BUDE 300.000 ZARAŽENIH DNEVNO! Omikron prestravio Evropu, momentalno na snagu stupaju nove mere, NIŠTA OD SLAVLJA!

Foto: Tanjug/AP

Bolnice širom Evrope i dalje se bore s ogromnim prilivom pacijenata

Norveška se našla u ogromnom problemu nakon što je registrovala prve slučajeve omikron soja koronavirusa, a budući da je vlada upozorila na njegovo izuzetno brzo i lako širenje, pa samim tim i na mogućnost da bude i do čak 300.000 zaraženih dnevno, predstavljeni su novi planovi u borbi protiv pandemije.

Među najnovijim merama jeste i zabrana točenja alkohola u barovima i u restoranima, ubrzavanje kampanje vakcinacije i rad od kuće za sve kojima je to moguće.

- Bez ikakvih mera - pa i onih koje su već uvedene - naša zemlja (5,4 miliona stanovnika) mogla bi za tri nedelje da ima između 90.000 i 300.000 novozaraženih na dan i 50 do 200 hospitalizacija na dan - upozorio je Norveški institut za javno zdravlje (FHI) tokom dopodneva.

Sudeći po stanju u ponedeljak Norveška od početka pandemije službeno ima 317.870 zaraženih i 1.136 umrlih.

- Ovo je ozbiljno - rekao je premijer Jonas Gahr Store na vanrednoj konferenciji za novinare.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zabrinuti Jonas Gar Store, norveški premijer  

Kako je upozorio, neprestano širenje delta soja i pojava nove varijante, omikrona, može dovesti do potpunog zakrčenja zdravstvenog sistema.

Točenje alkohola u barovima i u restoranima biće zabranjeno, a dosad je bilo moguće do ponoći - podsetio je Store. 

Biće to smrtno zvono za zabave koje poslodavci organizuju pre Božića, navode norveški mediji i podsećaju da je jedna takva proslava krajem novembra u Oslu bila žarište omikrona.

Poput drugih mera, ta zabrana stupa na snagu u noći između utorka i srede i trajaće četiri nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading