PLANIRALI NAPADE NA ŠKOLE I FAKULTETE: Ruski FSB pohapsio više od 100 ukrajinskih neonacista, zaplenjena veća količina oružja

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.12.2021

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je 106 pristalica ukrajinske neonacističke grupe MKU u 37 ruskih regiona, a dvojica osumnjičenih su planirali napade na obrazovne institucije, rekli su iz pres službe FSB-a agenciji Tass.

PLANIRALI NAPADE NA ŠKOLE I FAKULTETE: Ruski FSB pohapsio više od 100 ukrajinskih neonacista, zaplenjena veća količina oružja

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinsku neonacističku grupu MKU osnovao je Ukrajinac Jegor Krasnov (21) koji je bio na Međunarodnoj poternici i koji je radio pod okriljem ukrajinskih specijalnih službi, navodi se u saopštenju FSB-a.

Dodaje se da su među uhapšenim pristalicama MKU identifikovana tri administratora internet stranice bande koje su po instrukciji Krasnova širili propagadno ekstremističku ideologiju.

Navodi se da su još dvojica osumnjičena za planiranje oružanih napada na obrazovne ustanove.

Mere FSB-a "bile su usmerene na sprečavanje aktivnosti koje je pokrenuo Krasnov u raznim ruskim regionima, pri čemu su njegovim pristalicama putem mesindžera i društvenih mreža davane instrukcije o vršenju terorističkih akata i masovnih ubistva", precizirala je pres služba.

Operativci FSB-a zaplenili su civilne lovačke puške, municiju, veću količinu noževa i suzavca u stanovima osumnjičenih.

FSB je od početka ove godine izvršio nekoliko velikih bezbednosnih provera za hapšenje pristalica MKU.

Preko 60 neonacista su privedeni širom Rusije od marta ove godine, navodi Tass.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading