PUTIN TRAŽI DA SE NE ŽURI S NOVIM MERAMA: Omikron soj je živa vakcina

Autor:

Svet

09.12.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrlo je moguće da je omikron, novi soj korone, u stvari, živa vakcina, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

PUTIN TRAŽI DA SE NE ŽURI S NOVIM MERAMA: Omikron soj je živa vakcina

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin odgovorio Zapadu na konstantne napade

 

Ova njegova izjava, kako prenose mediji u Rusiji, praktično znači da ne treba donositi nikakve nove mere i da bi čak bilo poželjno da se što više ljudi zarazi novom varijantom s blagim simptomima. U suštini, tako bi najbrže došao kraj epidemije.

Putinov stav u izjavi za Srpski telegraf podržava i naš poznati virusolog dr Ana Gligić, žena koja je bila na čelu tima koji se izborio s velikim boginjama početkom sedamdesetih godina.

DOSTA JE BILO

Ali da se, za početak, vratimo na Putina. Ruski predsednik je sugerisao da bi se strah od omikrona, visokomutiranog soja koronavirusa, koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila kao zabrinjavajuću varijantu, mogao pokazati preuranjenim.

I Nestorović imao sličnu teoriju

Veliki zagovornik takozvanog prirodnog prokužavanja je i prof. dr Branimir Nestorović, koji je jedno vreme bio član kriznog štaba. Kako je za naš list rekao još u junu 2020, kada se smanjio broj zaraženih, ako već treba da se razbolimo, sad je, kako je tada rekao, pravi trenutak.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Branimir Nestorović

- Ako treba da se razbolite, najbolje je sad da se razbolite, kada je virus relativno slab. Sad je mnogo manji procenat teških pacijenata - rekao je tada Nestorović, verovatno ne sluteći da će godinu i po kasnije isti stav zagovarati i Vladimir Putin.

- Nemojmo trčati pred rudu. Kažu da nije toliko opasan. Neki stručnjaci to čak nazivaju živom vakcinom - poručio je šef Kremlja, čije su reči poput bombe odjeknule u Rusiji i šire.

A šta su živa cepiva? To su vakcine koje sadrže oslabljeni oblik virusa, uzročnika određene bolesti da bi izazvale imunološki odgovor i stvaranje zaštitnih antitela. Pritom, naravno, virus u cepivu nije dovoljno jak da osoba oboli. Neke od takvih vakcina su one protiv zaušaka, rubeola i žute groznice.

Kako za Srpski telegraf kaže dr Ana Gligić, njoj sve ovo liči na situaciju pre nego što se korona pojavila kao problem.

Veće mutacije na šest meseci

Veruje se da se značajne mutacije koronavirusa dešavaju svakih šest meseci, izjavila je Ana Popova, direktorka ruske agencije Rospotrebnadzor.

- Vidimo da virus mutira. Ako bismo mogli s oprezom da pretpostavimo, događa se značajna mutacija jednom u šest meseci. Krajem 2020. identifikovan je alfa soj, u aprilu-maju delta i šest meseci kasnije omikron - objasnila je Popova.

- Ona je tada davala takvu kliničku sliku. Iako se pokazalo da ne možemo na KOVID-19 da primenimo nijedno postojeće znanje, jer nas on iznenadi i napravi neki zaokret koji ne očekujemo, izgleda da je ipak došao neki biološki kraj virusa. Jednostavno, ovo predugo traje, bar na osnovu ovoga što ja znam o virusima - objašnjava dr Gligić.

KAO PREHLADA

Naša sagovornica konstatuje da joj deluje da se korona vraća na početak, kada smo je opisivali baš s ovakvom kliničkom slikom koju sada daje omikron.

- Više liči na prehladu. Ova mutacija je kulminacija, ali nemamo naučnu potvrdu za to. Ukoliko je tako, to bi bilo sjajno - navodi doktorka.

Gligićeva kaže i da se odavno nadala da će virus oslabiti i da ćemo ga imati u takvom obliku da ne više izaziva teške kliničke slike i smrtnost, osim onih koji imaju teške prateće bolesti.

- Ako je sve ovako kako sada izgleda, još samo čekam da kažu da je virus uništio sam sebe zbog borbe za opstanak u čoveku. Posustao je i nije mogao više - zaključuje dr Ana Gligić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
DrD

11.12.2021 23:59

Pandemija Španske groznice (kasnije utvrđeno da je to bio H1N1 virus gripa), trajala je pune tri godine (1918-1921). Pandemija Honkoškog gripa (H3N2), pune dve godine (1968-1970). Pandemija te iste Variole skoro dve godine (1971-1972), iako je posotojala efikasna vakcina. Trajaće koliko traje, to je ipak tačniji odgovor.