NEMCI OBJAVILI! KREMLJ IDE KA SPROVOĐENJU SVOJIH PLANOVA: Kod Putina u fioci detaljna šema napada

Autor: Republika

Svet

08.12.2021

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija će u tri faze zauzeti približno dve trećine teritorije Ukrajine, piše nemački dnevnik Bild, navodeći da je saznao detaljne planove za rusku invaziju na Ukrajinu. List se poziva na izvore iz NATO i ukrajinske obaveštajne službe.

NEMCI OBJAVILI! KREMLJ IDE KA SPROVOĐENJU SVOJIH PLANOVA: Kod Putina u fioci detaljna šema napada

Foto: Tanjug/AP

Nemački dnevnik tvrdi da je saznao detalje planova Rusije, koji, prema rečima jednog visokog oficira, „leže u fioci i Putin još nije odlučio da li će biti sprovedeni“. Međutim, raspoređivanje trupa u aprilu pokazuje „da se čini da Kremlj ide ka sprovođenju svojih planova za napad“.

Prema nalazima Bilda, „maksimalni planovi“ Rusije za rat sa Ukrajinom poznati su od sredine oktobra.

- CIA ih je presrela iz vojnih komunikacija, prvo obavestivši svoju vladu, koja je obavestila NATO u novembru. Ovo je prvi objavio Vašington post. Prema ovom listu, Putin bi mogao da pošalje 175.000 vojnika u inostranstvo - piše nemački dnevni list.

Prema visokorangiranom bezbednosnom izvoru, da je Putin dao naređenje za napad, ruska vojska bi „istovremeno pokrenula napad sa severnog Krima kroz separatističke oblasti na istoku i severu” Ukrajine. Ovo je mišljenje i NATO i ukrajinske vojne obaveštajne službe. Napad bi mogao da se dogodi „krajem januara, početkom februara” ako Ukrajina i NATO odbiju da pristanu na Putinove zahteve.

- Drugi ljudi oko NATO-a vide napad u tri faze, od kojih bi svaka mogla biti poslednja operacija ako reakcija Zapada na invaziju dovede do ponovne procene situacije - rekli su nemački novinari.

U prvoj fazi invazije, južni deo Ukrajine će biti zauzet „da se obezbedi snabdevanje Krima i da se Ukrajina odseče od mora i tako prekine njeno snabdevanje“, rekao je bezbednosni zvaničnik za Bild.

Rusija planira da koristi desantne brodove prevezene iz Baltičkog mora na proleće „za transport tenkova i trupa sa Krima do predgrađa Odese“, rekao je visoki zapadni obaveštajac. Drugi visoki vojni zvaničnik rekao je da ruski planovi predviđaju iskrcavanje „istočno od Odese između Fontanke i Kobleva“ i okoline Odese.

U isto vreme u regionu Hersona biće izvedene „vazdušne operacije specijalnih snaga“ , koje će blokirati mostove preko Dnjepra i tako prekinuti snabdevanje Ukrajinaca. Sa Krima će se vršiti artiljerijska vatra na ukrajinske položaje.

- Ruske oklopne jedinice, uz podršku mornarice i vazduhoplovstva, napredovaće zapadno od okupirane teritorije Donbasa u istočnoj Ukrajini - napisao je on.

Druga faza predviđa da će „paralelno sa prvom fazom rata, Putinovo vazduhoplovstvo i balističke rakete oslabiti vojni potencijal Ukrajine širom zemlje“.

- Ukoliko Kremlj odluči da postoje uslovi za to, ruske tenkovske jedinice mogle bi da pređu granicu u oblasti Luganska i Harkova i pređu u gradove Dnjepar i Poltavu“, piše Bild. „Prvo će opkoliti gradove i prekinuti im snabdevanje strujom, gasom i hranom. Za nekoliko nedelja Rusi će moći da slave kao spasioci civilnog stanovništva, da uđu u zarobljene gradove i spasu ukrajinsko stanovništvo od gladi ili hladnoće - rekao je on.

U trećoj fazi ruska vojska će napredovati sa severa ka Kijevu. „Naravno, to bi moglo da se desi na početku rata, ako okolnosti to zahtevaju“, rekao je izvor za Bild.

- Među stratezima NATO-a nema izvesnosti da li će režim Aleksandra Lukašenka učestvovati u neprijateljstvima protiv Belorusije. Iako je Lukašenko to nedavno najavio, još uvek je neizvesno - ocenjuje nemački dnevnik.

Ako bi Belorusija bila pripremljena kao polazna tačka za ruske ili čak beloruske napade, ruski plan bi bio da opkoli Kijev sa severoistoka i severozapada. Ruske snage bi tada „marširale do linije Korosten-Uman kako bi prekinule snabdevanje iz zapadne Ukrajine, a zatim bi čekale kapitulaciju Kijeva, a time i Ukrajine pod pritiskom Zapada“.

- Kremlj se već nekoliko dana plaši da je rat sa Ukrajinom neizbežan ako njena vlada ne odustane od navodnih planova da ponovo preuzme Donbas i Krim. NATO će takođe morati da „garantuje” da Ukrajina nikada neće postati članica Alijanse. Oni povlače oružje koje se navodno nalazi u Ukrajini da bi sprečili rat u regionu - preneo je Bild.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading