REŠENO - DECA OD PETE GODINE MORAJU DA SE VAKCINIŠU! Doneta nova drastična mera: Ako žele u zatvoreni prostor NAJMLAĐI ĆE BITI CEPLJENI!

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiološka mera koja se odnosi na najmlađe uzrasta od pet do 11 godina odnosi se na onu decu koja nameravaju da posećuju igraonice, fitnes centre, sale za fizičko i druge zatvorene prostore.

REŠENO - DECA OD PETE GODINE MORAJU DA SE VAKCINIŠU! Doneta nova drastična mera: Ako žele u zatvoreni prostor NAJMLAĐI ĆE BITI CEPLJENI!

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija dece sprovodi se već uveliko u mnogim zemljama sveta

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio najavio je uvođenje obavezne vakcinacije za sve građane, ukljujući i decu stariju od pet godina, što znači da će samo mališani uzrasta do četvrte godine biti izuzeti iz te mere. 

Takva odluka proizlazi iz naloga za obaveznu imunizaciju svih zaposlenih u privatnom sektoru u Njujorku, pri čemu je Dejv Čokši, šef komisije za zdravstvo Njujorka obrazložio da će obaveza vakcinacije obuhvatiti oko 184.000 biznisa u gradu gde radnici lično dolaze na posao. Uz to, navedeno je i kako će deca uzrasta od pet do 11 godina, ukoliko žele da učestvuju u nekoj vrsti zabave, fitnesa ili ručka u zatvorenim prostorima, morati da budu vakcinisana. Podsetimo, cepljenje dece tog uzrasta tek je nedavno dobilo zeleno svetlo regulatora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bil de Blazio pooštrio epidemiološke mere u Njujorku 

- Imamo omikron kao novi faktor. Stiže hladnije vreme, što će zaista stvoriti dodatne izazove s delta varijantom. Kreću i božićna okupljanja… Zato smo se mi u Njujorku odlučili na preventivni udar kako bi učinili nešto konkretno za zaustavljanje daljeg rasta broja zaraženih - rekao je De Blazio za MSNBC i naglasio kako je uveren da će obavezna vakcinacija izdržati sve pravne izazove.

Za razliku od gradonačelnika, niz poslovnih lidera kao i stručnjaka za radno pravo javno je izašlo s tezom da će tako postavljen sistem obavezne vakcinacije biti pravno osporen. Deo analitičara čak upozorava kako će insistiranje na imunizacije dece od pet do 11 godina izazvati dosta otpora, zbog čega je, kako veruju, ta epidemiološka mera kontraproduktivna.

Inače, dosad je u Sjedinjenim državama pristup obaveznoj vakcinaciji biti selektivan. Prvo je institucija zadužena za sigurnost na radu i zdravlje (OSHA) objavila obavezu kompanija sa 100 i više radnika da imaju što veći broj vakcinisanih ili da osiguraju testiranje na nedeljnoj bazi. Pritom, nevakcinisani već odavno moraju da nose maske na radnom mestu. Tim pravilom obuhvaćeno je 84 miliona Amerikanaca. Uz to, propisano je da se svih 17 miliona radnika u 76.000 zdravstvenih ustanova, uključujući bolnice i domove za socijalnu zaštitu, morati da se vakcinišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Čovek

07.12.2021 17:04

Jebo vam pas mater