RAT FARMACEUTSKIH DIVOVA ZBOG VAKCINE ZA KORONU! Fajzer optužen da je lažirao informacije o Astrazenekinom cepivu!

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na kanalu britanske televizije Channel 4 objavljen je prilog u kom je američki farmaceutski gigant Fajzer optužen da je finansirao lkampanju protiv britanske kompanije Astrazeneke kako bi kompromitovao njenu vakcinu protiv koronavirusa.

RAT FARMACEUTSKIH DIVOVA ZBOG VAKCINE ZA KORONU! Fajzer optužen da je lažirao informacije o Astrazenekinom cepivu!

Foto: Tanjug/AP

Vakcina protiv korone izazvala ozbiljne sukobe među farmaceutskim konkurentima

Pravi rat izbio je između dva farmaceutska diva, američkog Fajzera i britanske Astrazeneke, koji su u žižu svetske javnosti dospeli nakon eksplozije pandemije koronavirusa i nakon što su upravo te kompanije među prvima napravile vakcinu protiv KOVIDA-19

Naime, u prilogu emitovanom na britanskoj TV stanici Channel 4 otkriveno je da je Fajzer plaćao stručnjacima da diskredituju cepivo protiv koronavirusa suparničke firme Astrazeneke. Sudeći po podacima iz priloga, Fajzer je navodno čak finansirao i  prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da Astrazenekina vakcina može da izazove rak i da nikako nije sigurna za pacijente s kompromitovanim imunitetom. 

Takve ozbiljne optužbe iznete su na edukativnom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i da li se radi o izolovanom događaju. S druge strane, kompanija Fajzer je odbila sve optužbe, navevši kako se prezentacija "lažno pripisuje" njoj i da je sporan događaj organizovala treća strana. Interesantno je, međutim, da nije otkriveno ko bi mogla da bude ta treća strana. 

 

 

Još jedan zanimljiv podatak iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Fajzerove doze vakcina navodno koštale samo 76 penija po injekciji. Budući da gigant naplaćuje 22 funte po dozi, to predstavlja maržu od 3.000 odsto u odnosu na proizvodnu cenu.

Fajzer je poručio da su procene "krajnje netačne" i da se nisu uzela u obzir klinička istraživanja, proizvodnja na masovnom nivou i globalna distribucija.

Profesor sir Andrju Polard, direktor Oksfordske grupe koja je razvila cepivo Astrazeneka, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o vakcini.

- Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tera ljude da okevaju u vezi sa vakcinacijom može da rizikuje njihove živote. To može potkopati i uticati na odluke koje ljudi donose o zdravlju, ali i stvoriti nesigurnost za kreatore politike - složio se s njegovim mišljenjem i britanski list Dejli mejl. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading