ZATVARAJU SE NOĆNI KLUBOVI! Zbog opake zaraze mnogi će ipak i ove godine praznike provesti u kućama, NIŠTA OD ŽURKI!

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove epidemiološke mere za vreme praznika trebalo bi da uspore jačanje petog talasa koji je već uveliko na snazi u mnogim zemljama.

ZATVARAJU SE NOĆNI KLUBOVI! Zbog opake zaraze mnogi će ipak i ove godine praznike provesti u kućama, NIŠTA OD ŽURKI!

Foto: Tanjug/AP

Francuska ipak pooštrava mere za praznike, nigde bez propusnica

Francuska vlada je u ponedeljak zbog konstantnog porasta broja zaraženih koronavirusom odlučila uoči Božića da na četiri nedelje zatvori noćne klubove i ojača mere fizičke distance, kao i sanitarne protokole za škole, naglasivši, međutim, da nema potrebe za novim zatvaranjima ili policijskim satom.

To je objavio francuski premijer Žan Kasteks koji je otkrio da je zbog delta varijante i slabljenja efikanosti vakcina s vremenom, broj novih dnevnih slučajeva u zemlji dostigao na desetine hiljada. Tako je, na primer, samo u nedjelju registrovano 42.252 zaraženih.

Kasteks je priznao da je u Francuskoj već uveliko na snazi peti talas pandemije i da on veoma jako pogađa zemlju. Međutim, naglasio je da je s 52 miliona vakcinisanih stanje bolje nego ranije i da nema potrebe za strožim merama uoči Božića.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da će kombinacija buster doza i rigoroznije mere fizičke distance omogućiti Francuskoj da izbegne lokdaun koji je trenutno na snazi u nekoliko evropskih zemalja, pri čemu je najstrožiji u Austriji.  

- Želimo da prođemo kroz ovaj talas pandemije bez novih ograničenja za kompletno stanovništvo, bez obzira da li je ono vakcinisano ili nije - dodao je Veran.

Od petka, noćni klubovi će biti zatvoreni četiri nedelje, a vlada je, takođe, pozvala građane da dobrovoljno limitiraju privatna i poslovna okupljanja.

Ono što je još više zabrinjavajuće od rasta broja zaraženih jeste broj hospitalizovanih Francuza. On je u ponedeljak viši od 11.000, što je prag koji od kraja avgusta nije bio dosegnut.

- Kako bismo zakočili širenje virusa, moramo zadržati naš štit od cepiva, pa ga i proširiti i pojačati - rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Tako će svi Francuzi stariji od 65 godina moći da dobiju buster dozu bez najavljivanja. Osim toga, francuska vlada razmišlja i o uvođenju vakcinacije za svu decu od pet do 11 godina, "na dobrovoljnoj bazi, ako je moguće do kraja godine".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading