FON DER LAJENOVA HTELA DA UKINE BOŽIĆ, UŽASNUTI PAPA PORUČIO: TO SU POKUŠAVALI I NACISTI! Poglavar rimokatoličke crkve u ratu sa šeficom Evropske komisije!

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja žestoko je odgovorio čelnicima Evropske komisije na pokušaj da se iz upotrebe polako izbacuje sve što ima veze sa rečju Božić, a što je on video i kao put ka propasti Unije.

FON DER LAJENOVA HTELA DA UKINE BOŽIĆ, UŽASNUTI PAPA PORUČIO: TO SU POKUŠAVALI I NACISTI! Poglavar rimokatoličke crkve u ratu sa šeficom Evropske komisije!

Foto: Tanjug/AP

Papu Franju razljutio poteu šefice EK Ursule fon der Lajen

Evropska komisija (EK) na čijem je čelu Ursula fon der Lajen objavila je, a zatim povukla, interni dokument u kom se predlagalo da se ubuduće radi na tome da se iz upotrebe potpuno izbaci reč Božić, te da se u skladu sa tim umesto za božićne praznike koristi samo izraz praznici, a s ciljem povećanja spoznaje o inkluzivnosti u komunikaciji i zaobilaženja pretpostavki da su svi hrišćani.   

Taj potez žestoko je razljutio poglavara rimokatoličke crkve, papu Franju, koji je istakao da mu takve ideje liče na ono što su nekada radili nacisti, komunisti i drugi slični njima.    

- Kroz istoriju su mnoge diktature to pokušale da učine. Setite se Napoleona: još od tog doba… Setite se nacističke, komunističke diktature… to je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspeh - rekao je Papa prilikom povratka iz Grčke u Vatikan.

Prema njegovim rečima, Evropska unija bi trebalo da se vrati idealima otaca utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, pri čemu je neophodno paziti i da se ne krene putem ideološke kolonizacije.

- To bi moglo da se završi podelama među zemljama i biti uzrok propasti EU. Ona zato mora poštovati svaku državu i njen unutarnji sistem, raznolikost zemalja, a ne da želi da ih učini jednolikim. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namera, ali tu valja biti na oprezu - naglasio je papa i dodao da svaka zemlja ima svoju posebnost. 

Papa je rekao i da je spreman da putuje u Moskvu na sastanak s patrijarhom Kirilom.

- Spreman sam da razgovara s bratom - rekao je Franja, koji bi, u slučaju da ode u Rusiju, postao prvi papa u istoriji kojio je to uradio.   

Kako je naglasio, ove nedelje bi u Rim trebalo da dođu visoki zvaničnici Ruske Pravoslavne Crkve kako bi dogovorili mesto i vreme susreta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ranko

07.12.2021 13:05

Jedva se neko setio da smo braća hrišćani.

Pierre

27.01.2022 19:49

Jednom Hitler, uvek Hitler !