BAJDEN SPREMIO ŽESTOK UDAR NA PUTINA! Na današnjem sastanku će mu poručiti: Amerika će odgovoriti silom ako 100.000 ruskih vojnika krene u invaziju na Ukrajinu!

Autor: Republika

Svet

07.12.2021

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi razgovor dvojice moćnika, otkad je Džo Bajden ušao u Belu kuću, počeće u 17 sati po srednjeevropskom vremenu, a očekuje se da će trajati nekoliko sati.

BAJDEN SPREMIO ŽESTOK UDAR NA PUTINA! Na današnjem sastanku će mu poručiti: Amerika će odgovoriti silom ako 100.000 ruskih vojnika krene u invaziju na Ukrajinu!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden spremni na dijalog

Američki predsednik Džo Bajden spremio se za žestok udar na ruskog kolegu Vladimira Putina tokom današnjeg video-samita dvojice moćnika i spreman je da šefu Kremlja zapreti žestokom odmazdom ukoliko se obistine izveštaji američkih obaveštajaca da će oko 100.000 ruskih vojnika stacioniranih na rusko-ukrajinskoj granici krenuti već narednog meseca u invaziju na bivšu republiku SSSR.

Te najave izneli su za CNN brojni zvaničnici SAD, navodeći da je današnji Bajdenov razgovor s Putinom od ogromne važnosti za aktuelnu američku administraciju i da je "ulog šefa Bele kuće odgroman". Prema njihovim navodima, to će možda biti i najvažniji Bajdenov samit tokom njegovog dosadašnjeg predsednikovanja, budući da se očekuje da će konačno "pokazati zube ruskom suparniku". 

- Video-konferencija dolazi skoro šest meseci nakon Bajdenovog susreta sa Putinom u švajcarskom gradu Ženevi kada se američki lider nadao da će pronaći način da dve sile sarađuju i ublaže međusobne tenzije, posebno u sferi sajber-kriminala i kontrole naoružanja. Do toga nije došlo, tako da su uspesi samita gotovo nikakvi - podseća CNN i ističe kako lider SAD nikad nije posebno poštovao Putina. 

- Nakon jednog njihovog susreta 2011. tadašnji potpredsednik Amerike, Džo Bajden, pogledao je Putina i uoči i rekao mu: "Mislim da ti nemaš dušu". Ove godine u martu, napad na ruskog lidera je bio čak i žešći kada ga je šef Amerike nazvao ubicom - ističe se na portalu američkog javnog servisa.      

Republika

Foto: Tanjug/AP

U Moskvi ponovo osvanuli brojni ukrasi s likovima Putina i Bajdena

Najnoviji razgovor dvojice lidera dolazi u trenutku kada su odnosi na relaciji Vašington-Moskva više nego napeti i nakon što je prošlog vikenda američki general Džejms Mekonvil optužio Rusku Federaciju da je na granici s Ukrajinom izmestila čak 100.000 vojnika. Prema njegovim navodima, ruski upad na ukrajinsko tlo mogao bi da se dogodi već narednog meseca.    

Dodatnom zaoštravanju odnosa dve sile doprineli su komentari ukrajinskih zvaničnika, među kojima je ministar odbrane te zemlje Oleksij Reznikov. On je pozvao američkog predsednika da ostane "čvrst" u stavu prema Rusiji i da poruči Putinu da on ne može da postavlja nikakve crvene linije. 

- Crvene linije su na strani Ukrajine i to vidi čitav civilizovani svet. Ideja da se držimo po strani i zagovaramo ideju neprovociranja Rusije jednostavno neće funkcionisati - istakao je Reznikov, dok Moskva, s druge strane, negira sve optužbe na svoj račun i navodi kako nema nikakvih pretenzija na teritorije drugih zemalja, već da svoju vojsku raspoređuje isključivo po sopstvenoj teritoriji.   

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je poručio kako će Putin Bajdenu predložiti uzajamne bezbednosne garancije, kao i da će glavni predmet razgovora biti sigurnost Rusije i NATO. Nedavno je Putin, podsetimo, tražio od Alijanse da podnese Moskvi pisane garancije da će više neće širiti na istok, što generalni sekretar Severnoatlatskog saveza Jens Stoltenberg čak nije ni prokomentarisao.   

- Bezbednosne garancije, naravno, ne mogu da budu unilateralna - rekao je Peskov.

Video-sastanak američkog i ruskog predsednika počeće oko 17 sati po srednjevropskom vremenu i očekuje se da će trajati do večeri.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
biljana barna

07.12.2021 09:39

vi........mike..........nyt

Cardak

07.12.2021 09:46

Gosn Bajden imamo mi nogo MALIH KERICA koji laju av av ,ali se jedva cuju i kad ga sutnes odleti u cosak!Pazi PUTIN JE JACI OD TEBE U SVEMU.

Odgovori 13 3
Mickey

07.12.2021 09:49

Glupost,zašto stohiljada vojnika kad bi bilo dovoljno deset?

Bonaparta

07.12.2021 10:09

Što, šta će da im urade?? Mogu samo da se sklone da ih ne izgaze ko tele kotaricu ili mače muškatlu, što bi rekao naš narod. Šta li ovi Amerikanci zamišljaju. Nije im jasno da posle Srbije koju nisu uspeli vojno da slome i unište razbijen je mit da su svi američki vojnici i piloti Rambo ratnici ili Top Gan. To ima samo u njihovim filmovima. Namagarčeni su u svim aspektima ratovanja pa su našli rešenje u Haškom sudu koji je obična farsa. SRBI IMAJU KVANTNI UM BUDALETINE ZAPADNJAČKE. Ne možete vi više ništa. Pretite vi Rusima praznom puškom, jer se plašite Rusije ko Đavo od krsta. Znate da bi vas napravili smešnim i uništili vam u prvom udaru 70% vojske. Potopuli bi vam nosače aviona kao ribarske čamce. Ne zanosite se nevidljivim avionima kada vas radar pravljen 1956 u Rusiji registruje i vidi kao i druge avione. Tako vam je oboren F117 i B2 kod nas.

Odgovori 14 5