(VIDEO) Bivši robijaš i prodavac hot dogova: PUTINOV KUVAR DANAS JE MILIJARDER!

Autor: telegraf.rs, Republika

Svet

19.12.2017

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putinova desna ruka, Jevgenij Viktorovič Prigožin je ruski biznismen koji je poznat pod nadimkom "Putinov šef". Nadimak je dobio jer poseduje nekoliko restorana i ketering agencija. Kada strani državnici dolaze u posetu Putinu, domaćin je Progožin sa svojim pažljivim izborom jela.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lični Putinov kuvar - moćni biznismen

Fondacija za anti-korupciju optužila je Prigožina za korupciju u biznisu kojim se bavi, a njegovonezakonito steknuto bogatstvo procenjuje se na preko 14 miliona evra.

Ali, on nije samo "kuvar". Prigožina optužuju da je i rukovodilac Putinove fabrike botova u Sankt Peterburgu, gde njegovo preduzeće, pod bezazlenim imenom "Internet Research" u tajnosti širi propagandu ruskog predsednika na drušvenim mrežama. Prigošin ima dve ozloglašene fabrike botova u gradu: u četvrti Olgino i u Ulici Savuškina, rekao je jednom Putinov politički neprijatelj Aleksej Navalni.

Posed imovine kuvara - 7,5 miliona dolara

U pojedinim sektorima botovi su svakodnevno dobijali uputstva šta da pišu i kakve emocije treba da izazovu. Prema rečima jedne radnice, većina zaposlenih su mladi, privučeni relativno visokim mesečnim primanjima (687-859 evra).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Igrom slučaja se upoznao sa Putinom

Od robijaša do trgovca hot doga

Od robijaša do trgovca hot doga postao je Putinov miljenik i milijarder, tako mediji opisuju Prigožinov put.

Bivši robijaš sada ima u posedu nekretnina u vrednosti 7,5 milona dolara, privatni avion i luksuzne jahte, a iz opozicije, ali i iz ruske anti-korupcijske kampanje, optužuju ga zbog netransparentnih ugovora sa Vladom.

Pljačke, nasilja i prevare

U zatvoru je odležao devet godina, a optužen je za pljačku, nasilje i prevaru. Početkom devedesetih sam je radio svoj senf i prodavao hot dogove, a kako bi smeo da prodaje hranu, potkupljivao je mafiju, piše Dejli mejl.

9 godina proveo u zatvoru

2001. otvorio je sopstveni restoran u Sankt Peterburgu, a njegova sreća promenila se nekoliko godina kasnije kad je u njegov život ušetao Vladimir Putin. Prvo se sprijateljio sa njegovim vozačem, a Prigošin je navodno ostavio upečatljiv utisak na Putina. Ubrzo je postao njegov kuvar, pa je, između ostalog, organizovao proslavu Putinovog rođendana i učestvovao je na inauguraciji predsednika Medvedeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Jevgenij bio je prodavac hot - dogova

Ubrzo je postao i glavni "caterer" ruske vojske, škola i svih velikih događanja, a uz sve to šef je i Putinovih tajnih takozvanih "fabrika botova" koje na internetu šire prorusku, odnosno anti-zapadnjačku propagandu.

Njegova glamurozna ćerka Polina udala se prošle godine u Palati Konstantinovski, službenoj rezidenciji predsednika u Sankt Peterburgu.

Aleksej Navalni, menadžer antikorupcijske kampanje, tvrdi da je Jevgeni Putinov glavni kuvar, ali i da je postao svojevrsna "dvorska luda." Naravno, ne misli kako je sve u skladu sa zakonom pa je pozvao na istragu o njegovom bogatstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading