SVE NAPETIJE NA RELACIJI MOSKVA-KIJEV! Putin šalje 700 SNAJPERISTA na granicu sa Ukrajinom i upozorava NATO: Povlačenje, ili se suočite sa "NOĆNOM MOROM"

Autor:

Svet

03.12.2021

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija raspoređuje više od 700 vojnih snajperista u četiri regiona u blizini Ukrajine. Ovaj potez dolazi usred produbljivanja tenzija zbog straha Zapada da Vladimir Putin planira neposrednu invaziju na Kijev.

SVE NAPETIJE NA RELACIJI MOSKVA-KIJEV! Putin šalje 700 SNAJPERISTA na granicu sa Ukrajinom i upozorava NATO: Povlačenje, ili se suočite sa "NOĆNOM MOROM"

Foto: Tanjug/AP

Ovo je usledilo pošto je kijevski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao da obaveštajci ukazuju na moguću rusku invaziju krajem januara, dok su Kremlj poručili da želja Ukrajine da povrati Krim predstavlja "direktnu pretnju".

Tri od četiri regiona sa džinovskim snajperskim vežbama dele granice sa Ukrajinom.

Portparol ruske vojske je rekao da su pripadnici snajperskih jedinica kombinovane armije Zapadnog vojnog okruga počeli da izvode vežbe "velikih razmera" u okviru kampa za obuku u oblastima Voronjež, Belgorod, Brjansk i Smolensk.

- Snajperisti takođe vežbaju i gađanje na daljinu i borbu prsa u prsa - istakao je portparol.

Novinska agencija Interfaks izvestila je da su snajperske vežbe usledile pošto je NATO izrazio zabrinutost zbog nastavka gomilanja ruskih trupa blizu granice sa Ukrajinom. Kremlj je ovo "odbacio" i izrazio sopstvenu zabrinutost zbog "provokacija" ukrajinskih oružanih snaga na liniji fronta Donjecka i Luganska, dva proruska separatistička regiona, i upozorio alijansu da ukoliko se ne povuče, može da se suoči sa najgorom "noćnom morom".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da se "vraća košmarni scenario vojne konfrontacije".

- Arhitektura strateške stabilnosti se ubrzano uništava, NATO odbija da konstruktivno ispita naše predloge za deeskalaciju tenzija i izbegavanje opasnih incidenata - istakao je Lavrov.

Visoki moskovski senator Vladimir Džabarov upozorio je da bi Rusija mogla da pošalje svoje trupe da "čuvaju" pola miliona ruskih državljana koji žive u ova dva regiona pod kontrolom pobunjenika, poznata i kao Donbas.

Džabarov, zamenik predsednika gornjeg doma je istakao da "mogu da razmotre ovo pitanje u slučaju direktne žalbe i ako postoji pretnja po živote ljudi".

- Naravno, ne možemo napustiti naše sunarodnike - rekao je on i dodao da se nada da do toga neće doći i da će ipak biti moguće rešiti ovaj problem na neki miran način.

Tenzije između Ukrajine i Rusije eskalirale su poslednjih nedelja, a Moskva je gomilala trupe na udaljenosti od granica svog suseda.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u parlamentu da je Krim - koji je Moskva zauzela 2014. - ukrajinska teritorija i da je cilj Kijeva da ga "oslobodi", fokusirajući se na diplomatska rešenja. Govoreći u parlamentu, Zelenski je rekao da povratak Krima treba da bude glavni cilj i filozofija Ukrajine.

Američki obaveštajci navodno podržavaju procenu da se Rusija sprema za invaziju na Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Krim

Navodi se da je Rusija rasporedila blizu 100.000 vojnika, sa tenkovima, artiljerijom i balističkim projektilima u blizini granice, dok Moskva insistira da nema nameru da izvrši invaziju.

Oni su takođe optužili Ukrajinu i njene zapadne saveznike za falsifikovanje tvrdnji kako bi prikrili sopstvene agresivne namere.

Ruske vlasti su takođe izvestile da je njena kontraobaveštajna služba FSB uhapsila tri ukrajinska špijuna koji su prikupljali informacije o "strateškim objektima" i da su planirali "teroristički napad".

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je danas da će invazija na Ukrajinu naići na odgovor, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio na "sankcije velikog uticaja".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bara

03.12.2021 22:52

Zamislite kakav ce biti odgovor Rusija ako krenete na njih!