OMIKRON STIGAO U HRVATSKU: Novi soj na samo korak od Srbije - za nedelju dana stigao u sve delove sveta

Autor:

Svet

03.12.2021

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sada nije poznato u kakvom stanju se nalazi pacijent, a lekari vrše sve analize kako bi utvrdili da li se radi o omikronu.

OMIKRON STIGAO U HRVATSKU: Novi soj na samo korak od Srbije - za nedelju dana stigao u sve delove sveta

Foto: Tanjug/AP

Kako saznaje hrvatski "Jutarnji list", u Zagrebu se pojavio prvi slučaj koji budi ozbiljnu sumnju na zarazu novom varijantom omikron. I dalje se čeka službena potrvda, ali kako javljaju, stručnjaci su sve više sigurni da se kod pacijenta radi upravo o novoj varijanti korona virusa. Detalji o slučaju još uvek nisu poznati.

Novi soj se, podsetimo, za samo nedelju dana proširio iz južne Afrike širom sveta. Rasprostranjen je u nekoliko zemalja članica EU, a do sad je najbliže Hrvatskoj bio slučaj potvrđen u Italiji.

Novi soj korone nazvan omikron je tri puta zarazniji od prethodnih varijanti virusa, uključujući i do sada naopasniju deltu, a posebno su ugroženi oni koju su već preležali kovid, pokazali su rezulatati najnovije studie.

Istraživanje sprovedeno u Južnoj Africi sugeriše da omikron ima sposobnost da "zaobiđe" imunitet nastao od prethodne infekcije.

Ove rezultate je objavio Južnoafrički centar za epidemiološko modeliranje i analizu (SACEMA) i Nacionalni institut za infektivne bolesti (NICD).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading