DRAMATIČNE PRETNJE PUTINU UPUTIO NAJVIŠI AMERIČKI GENERAL! Reči ovog moćnika izazvale su jezu, ali onda je usledio BRUTALAN ODGOVOR RUSIJE!

Autor: Republika

Svet

03.12.2021

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik združenog štaba američke vojske, Mark Mili, oglasio se povodom najnovije krize na relaciji Moskva-Vašington, nastale nakon što je zvanični Kijev optužio Rusiju da sprema invaziju na ukrajinsku teritoriju.

DRAMATIČNE PRETNJE PUTINU UPUTIO NAJVIŠI AMERIČKI GENERAL! Reči ovog moćnika izazvale su jezu, ali onda je usledio BRUTALAN ODGOVOR RUSIJE!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin na udaru Marka Milija

Odnosi između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država dostigli su ovih dana tačku pucanja nakon što je Zapad optužio šefa Kremlja Vladimira Putina da planira invaziju na susednu Ukrajinu, a najnovijim udarima na Moskvu pridružio se i najviši general američke vojske, Mark Mili, istakavši da je ukrajinski suverenit od najviše važnosti za zapadne sile, te da će one biti primorane da reaguju ukoliko on bude narušen. 

Ugroženi američki i NATO interesi 

Mili, koji je načelnik združenog štaba američke vojske, primetio je i kako je retorika Rusije postala još agresivnija, ne želeći, međutim, da otkriva bilo šta o konkretnim akcijama Amerike ukoliko bi Rusija zaista napala susednu bivšu republiku SSSR. 

Bude li otvorene agresije ruske vojne akcije u nacionalnoj državi nezavisnoj od 1991, bili bi pogođeni važni nacionalni bezbednosni interesi SAD i članica NATO - rekao je Mili.  

Podsetimo, Ukrajina je rekla da je Rusija nagomilala više od 90.000 vojnika pored granice. Moskva je, međutim, odbacila sugestije da se priprema za napad i brani svoje pravo da raspoređuje vojnike po sopstvenoj teritoriji. 

Stručnjaci upozoravaju da bi potencijalna ruska invazija mogla da bude destabilišući faktor i da stvori domino-efekat daleko izvan Ukrajine u vreme sve veće zabrinutosti zbog kineskih namera prema Tajvanu.

- Neću vam reći šta pratimo i pokazatelje ili upozorenja s obaveštajnog gledišta, ali pratimo ih sve. I mogu reći da ih sada ima dovoljno da se izazove velika zabrinutost. Zato ćemo da nastavimo da pratimo - istakao je američki general, što je pokrenulo salve komentara o potencijalnom zastrašujuće scenariju kog ne bi bila pošteđena nijedna tačka na planeti.        

Rusija i Ukrajina imaju viševekovnu zajedničku istoriju i bile su dve najveće republike Sovjetskog Saveza sve do njegovog raspada 1991. Zato Moskva ambiciju svog suseda da se pridruži NATO smatra uvredom i pretnjom.

Putin tražio pismene garancije od Alijanse 

Zato je na najnovije pretnje iz Moskve poručeno da je Zapadu bolje da prestane s provokativnim akcijama nedaleko od ruskih granica, dok je lično predsednik Vladimir Putin od NATO zahtevao pisane garancije da će prestati da se i dalje širi ka istoku. 

S druge strane, u četvrtak se po pitanju najnovijih dešavanja oglasio i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je upozorio Moskvu da bi mogla da plati "visoku cenu" ako napadne Ukrajinu i pozvao ruskog kolegu Sergeja Lavrova da traži diplomatski izlazak iz krize.

Mili je odbio da nagađa da li će Putina ohrabriti povlačenje američkih snaga iz Avganistana. 

- Mislim da bi bila greška da bilo koja zemlja izvuče široki strateški zaključak na temelju američkog povlačenja iz Avganistana, a zatim taj događaj automatski primeni na druge situacije - istakao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bonaparta

03.12.2021 13:47

Koliko mogu da primetim, čitajući neke knjige iz psihologije, onaj ko se više plaši u prevodu kukavica taj više preti praznom puškom i diže dreku do neba nebi li mu pritekli drugi u pomoć. Svi već uviđaju da Amerika nema tu moć koju pokušava da prikaže. Već su joj pod nogama tri ili četri Posejdona koji mogu Ameriju da unište za par sekundi. Kauboji to znaju i znaju što se Putin samo smeška na njihovo dizanje prašine i dreku. Nemačkoj je počeo kraj kada su gubili bitku za bitkom u bivšoj Jugoslaviji, Ameri su počeli da tonu kada smo im oborili F117 A i B2 tada je svet shvatio da su tigar od papira. Sledi im katastrofalan poraz u Crnom Moru, jer će izazvati sukob sa Rusima. Posle toga to će im biti konačan kraj.

Odgovori 17 6
Dragan

04.12.2021 20:30

Pas koji laje ne ujeda 🤑🏴‍☠️🤮