OMIKRON SOJ SE MUNJEVITO ŠIRI EVROPOM: Detektovan u 10 država, u Holandiji otkriven pre nego su stigli zaraženi iz Južne Afrike

Autor: Republika

Svet

30.11.2021

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Omikron soj koronavirusa otkriven je u Holandiji i pre nego što su iz Južne Afrike 26. novembra stigla dva aviona sa najmanje 14 osoba zaraženih novim sojem, saopštili su danas holandski zvaničnici.

OMIKRON SOJ SE MUNJEVITO ŠIRI EVROPOM: Detektovan u 10 država, u Holandiji otkriven pre nego su stigli zaraženi iz Južne Afrike

Foto: Tanjug/AP

Zaraženi putnici koji su stigli iz Johanesburga i Kejptauna, došli su na aerodrom Shipol 26. novembra, naveo je Nacionalni institut za javno zdravlje (RIVM), preneo je Rojters.

- Međutim, pronašli smo omikron u dva uzorka koji su uzeti 19. i 23. novembra. Još nije poznato da li su te osobe posetile Južnu Afriku - dodao je RIVM.

Veruje se da je 61 putnik od 600 ljudi na letovima iz Južne Afrike pozitivno na omikron soj, i oni su u karantinu otkako su došli prošlog petka, prenosi Tanjug.

Holandske vlasti takođe žele da kontaktiraju i testiraju oko 5.000 ostalih putnika koji su došli iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije i Zimbabvea.

Foto: Tanjug/AP

Omikron soj već rasprostranjen po Evropi

OMIKRON PRONAĐEN U DESET ČLANICA

U deset članica EU otkrivena su 42 slučaja soja virusa korona omikron, izjavila je danas predsedavajući Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja Andrea Amon.

Prema njenim rečima, vlasti analiziraju još šest "verovatnih" slučajeva, prenosi Srna.

Ona je istakla da potvrđeni slučajevi imaju blage ili nikakve simptome i da su među mlađim starosnim grupama.

- Za procenu kada omikron izbegava imunitet, moraćemo da pričekamo dalje pretrage u laboratorijama na uzorcima uzetim od oporavljenih pacijenata. Rezultati se očekuju u narednih par sedmica - dodala je Amonova.

Bonus video

Komentari (0)

Loading