PRINC ČARLS OTPUTOVAO U ZEMLJU KOJA SVRGAVA S TRONA KRALJICU ELIZABETU! Kritike pršte na sve strane, najavljeni i protesti: ŠTA ĆE ON TAMO, DA NAS PROVOCIRA?

Autor: Republika

Svet

29.11.2021

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski princ Čarls i naslednik trona Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da otputuje na Barbados gde se obeležava godišnjica oslobađanja od kolonijalne vladavine, a tokom koje će kraljica Elizabeta II prestati da bude suveren u toj ostrvskoj zemlji.

PRINC ČARLS OTPUTOVAO U ZEMLJU KOJA SVRGAVA S TRONA KRALJICU ELIZABETU! Kritike pršte na sve strane, najavljeni i protesti: ŠTA ĆE ON TAMO, DA NAS PROVOCIRA?

Foto: Tanjug/AP

Princ Čarls je naslednik kraljice Elizabete II

Britanski princ Čarls, naslednik trona Ujedinjenog Kraljevstva, otputovao je na Barbados, zemlju koja obeležava godišnjicu proglašenja nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu je najavljeno da će se na tom događaju mala ostrvska država konačno odreći kraljice Elizabete II kao svog suverena. 

Zbog najave princa Čarlsa da će prisustvovati svečanom događaju burno su reagovale i britanska javnost i građani Barbadosa, koji su najavili i organizaciju protesta neposredno po njegovom dolasku.

On je, međutim, negirao spekulacije da tamo ide kako bi bilo koga provocirao, navodeći da je za Kraljevstvo od ključne važnosti da zadrži dobre odnose sa Barbadosom, te da je u interesu Britanije da nastavi jačanje veza dva naroda. 

- Budući da se vaš ustavni status sada menja, za mene je važno da vam poručim kako naše veze ostaju i dalje snažne i kako se ništa neće promeniti - navodno stoji u govoru koji će Čarls pročitati na svečanosti zakazanoj za večeras. 

Očekuje se da će se princ narodu Barbadosa obratiti tačno nakon što sat otkuca prvi minut nakon ponoći i kada počne 30. novembar, dan kada je pre 55 godina malena ostrvska država u Karipskom moru proglasila nezavisnost od kolonijalne vladavine Ujedinjenog Kraljevstva i postala republika. 

Te 1966. Barbados je ipak odlučio da kraljicu Elizabetu II zadrži kao svog suverena, što će se na današnoj ceremoniji promeniti. Nju će zameniti predsednica zemlje, čija je inauguracija najavljena za sutra.     

- To pitanje je stvar o kojoj odlučuju stanovnici Barbadosa - rečeno je kratko iz Bakingemske palate. 

Inače, ovo je prvi put u tri decenije da će kraljica biti smenjena sa mesta šefa države, nakon što se Mauricijus, ostrvo u Indijskom okeanu, proglasilo republikom 1992.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading