RAĐA SE NOVA NEMAČKA, ŠOLC ĆE LEGALIZOVATI KANABIS I UVESTI DVOJNO DRŽAVLJANSTVO! Svet u šoku prati šta se događa u najmoćnijoj članici EU, zakoni Angele Merkel idu u istoriju!

Autor: Republika

Svet

29.11.2021

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi nemački kancelar Olaf Šolc sastavio je koaliciju koja je najavila velike društvene promene kakvim se malo ko nadao.

RAĐA SE NOVA NEMAČKA, ŠOLC ĆE LEGALIZOVATI KANABIS I UVESTI DVOJNO DRŽAVLJANSTVO! Svet u šoku prati šta se događa u najmoćnijoj članici EU, zakoni Angele Merkel idu u istoriju!

Foto: Tanjug/AP

Kristijan Lindler, Olaf Šolc, Analena Berbok, Robert Habek i Angela Merkel

Novi nemački kancelar Olaf Šolc, koji je tokom prethodne nedelje sklopio takozvanu Semafor koaliciju najavio je promene u politici svoje zemlje, izazvavši salve komentara širom sveta, pre svega zbog činjenice što one podrazumevaju odustajanje od nekih ključnih principa na kojima je godinama radila dojučerašnja šefica vlade najmoćnije članice EU, Angela Merkel.

Pre svega je najavljeno da buduća vlada planira velike društvene promene - od legalizacije kanabisa i spuštanja starosne dobi za glasanje na 16 godina, do uvođenja mogućnosti dvojnog državljanstva. Takođe, nemačko državljanstvo bi ubuduće moglo da se stekne već nakon pet godina boravka u zemlji, a u određenim uslovima i nakon samo tri godine, pri čemu uslov više ne bi bilo odricanje od osnovnog državljanstva.

Osim toga, novi koalicioni sporazum, koji su sklopile Šolcove socijaldemokrate (SDP), Zeleni i liberali (FPD), detaljno se bavio položajem pripadnika LGBT zajednice, najavivši velike promene. Naime, odlučeno je da ukoliko se dete rodi u lezbijskoj zajednici, obe partnerke će biti priznate kao majke. Dosad je zakon priznavao samo biološku majku, dok je njena partnerka morala formalno da usvojiti dete.

- To je istorijski uspeh za našu zajednicu - rekla je Greta Garliks, portparolka QueerGrüna, lobističke grupe LGBTQ unutar Zelenih.

Nova vlada planira i da ukine zakon o transseksualcima iz 1981. i zameni ga "zakonom o samoopredeljenju" koji je osmišljen da bi se olakšalo izjašnjavanje o promeni pola. Novim zakonom zaobići će psihologe i sudije i omogućiti promenu pola ličnom izjavom. Dok je osiguranje dosad pokrivalo samo operacije pod određenim uslovima, ubuduće će snositi čitav trošak postupka.

Ukinuće se i odredba kojom se homoseksualcima i transseksualcima zabranjuje davanje krvi.

- Ako Semafor koalicija zaista sprovede to što najavljuje, Nemačka će u međunarodnoj zajednici iskočiti daleko napred - istakla je Kale Humpfner iz Trans-Federacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici LGBT zajednice u Nemačkoj oduševljeni 

Koalicija je odlučila da modernizuje i porodičnu politiku, pri čemu se pojam porodice proširuje i redefiniše.

- Porodica je raznolika i tamo gde god ljudi preuzimaju odgovornost jedni za druge - stoji u koalicionom ugovoru.

To podrazumeva i uvođenje novog oblika partnerstva - zajednicu odgovornosti. Dve ili više odraslih osoba trebalo bi da može da stupi u takvu vezu pravne odgovornosti jedna prema drugoj. To je u načelu poput braka, ali bez pretpostavljene ljubavne veze. Na to bi mogli da se odluče bliski prijatelji, cimeri, braća i sestre. Ipak, šta bi to sve pravno značilo, nije još sasvim jasno.

Proširilo bi se i pravo na medicinski potpomognutu oplodnju na teret države, bez obzira na bračni status ili seksualnu orijentaciju. Pobačaj bi bio besplatan. Koalicija obećava da će više novca biti dostupno za istraživanje kontracepcijskih sredstava i za muškarce i za žene. Isto tako, najavljen je i kraj mučenju porodilja - svaka porodilja u bolnici imala bi jednu sestru samo za sebe.

Ukida se i članak 219a kaznenog zakona, koji lekarima koji se bave pobačajem zabranjuje oglašavanje svojih usluga. Takav zakon je ranije praktično doveo do zabrane informisanja o pobačaju. 

Nova vlada obećava i olakšavanje useljavanja u skladu s procenom da je Nemačkoj godišnje potrebno 400.000 novih radnika. Izbeglicama bi se olakšalo spajanje s članovima uže porodice. Više tražilaca azila moći će da se zaposle. Imigranti bez kaznenog dosijea nakon pet godina boravka imaće pravo na jednogodišnju boravišnu dozvolu. Useljenicima će se olakšati dobijanje boravišnih dozvola i nemačkog državljanstva, dodatno će se olakšati dolazak kvalifikovanih radnika.

Povodom najnovijih najava prvi se oglasio policijski sindikat koji je osudio legalizaciju kanabisa. Takođe, oglasili su se i konzervativci zabrinuti za sudbinu tradicionalne porodice.

- Činjenica je da u ovoj zemlji postoji politička većina koja podržava ove promene, a svi ostali će jednostavno morati da žive s tim - preneo je Zidojče cajtung. 

Inače, pregovori o koaliciji nisu išli nimalo lako, pa tako nije ni postignut konsenzus o brojnim pitanjima, od poreza do klimatskih promena. Ali članove koalicije, kako prenose nemački mediji, jedno spaja - želja da budu socijalno najnaprednija vlada u više od jedne generacije.

- SPD i Zeleni u kampanji su obećavali veće poreze, FDP je striktno protiv. Međutim, u potpunosti se slažu oko društvene politike - istakao je Torsten Fas, politolog na berlinskom Slobodnom univerzitetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Radenko

29.11.2021 10:58

I za 200 godina postaće Nemačka Muslimačka.

Odgovori 15 0
KojadinKo

29.11.2021 11:54

Dojcland je bila i Velika i uvek agresivna. Agresivna u nauci u privredi sto joj moramo dati podrsku... Obecanja se neMoraju ispunjavati odmaj u prvim godinama a za kasnije ...???