VELIKI OTPOR LOKDAUNU U AUSTRIJI: Mali broj građana poštuje nove mere - samo je pitanje vremena kada će stići omikron

Autor:

Svet

28.11.2021

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelni "tvrdi" lokdaun u Austriji poštuje mali broj građana, pokazuje kretanje građana na osnovu podataka mobilnih operatera.

VELIKI OTPOR LOKDAUNU U AUSTRIJI: Mali broj građana poštuje nove mere - samo je pitanje vremena kada će stići omikron

Foto: Tanjug/AP

Podaci kompanije "In-venium", koja analizira podatke mobilnog operatera A1, pokazue da je prvog dana lokdauna samo 18 odsto građana smanjilo svoju mobilnost, piše dnevnik "Klajne cajtung".

Poređenja radi, u prvom lokdaunu svoje kretanje smanjilo je čak 40 odsto građana.

Svakodnevno, prilikom kontrola korona mera, u Beču se "uhvati" na desetine vozača i pešaka koji bi trebalo da su kod kuće.

Nedavno je otkrivena i velika ilegalna žurka u jednom restoranu u Beču sa oko 40 osoba.

Samo je pitanje vremena kada će omikron stići u Austriju

 

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg rekao je da je samo pitanje vremena kada će novi soj korona virusa, omikron, biti dokazan i u Austriji.


- Izveštaji iz niza evropskih država ne ostavljaju sumnju da je samo pitanje vremena kada će omikron soj biti dokazan u Austriji. Svetska zdravstvena organizacija već je ovaj soj označila kao zabrinjavajući. Dok se Austrija bori sa posledicama delta soja, iza ugla se skriva već sledeća opasnost - poručio je on.

Ukoliko se prve procene eksperata obistine, omikron soj mogao bi otežati napore za suzbijanje pandemije u Austriji.

- Svi mi imamo možemo dati doprinos u toj borbi time što se što je moguće brže vakcinišemo. Nebitno da li se radi o prvoj, drugoj ili neophodnoj trećoj dozi. Molim vas vakcinišite se još danas, ili zakažite termin. Vakcina je bezbedna i štiti. Pomozite da zaustavimo širenje, time što štitimo sebe i druge vakcinom - rekao je Šalenberg.

Uspostavljen je i poseban telefon na koji mogu da se jave povratnici sa puta juga Afrike - Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija, Južna Afrika i Esvatini.

Prema Ministarstvu, do sada se javilo više od 300 osoba, kojima je data informacija gde moraju da odu na testiranje, kako bi bile testirane na novi soj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Srb

28.11.2021 09:52

Ovi brze proizvode nove sojeve virusa nego vakcine. Ubrzo ce im nestati slova grčkog alfabeta. Šta ce onnda?