NOVI SOJ KORONE ZABRINUO EPIDEMIOLOGE: B.1.1.529 je 500% prenosiviji od osnovnog kovid-19 virusa!

Autor:

Svet

27.11.2021

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje preliminarni znaci da B.1.1.529 pokreće novi talas u Južnoj Africi. Zdravstveni zvaničnici posebno gledaju na region koji se zove Gauteng. Za samo nedelju dana, stopa pozitivnosti testa porasla je sa 1% na 30%. Ovo je neverovatno brzo.

NOVI SOJ KORONE ZABRINUO EPIDEMIOLOGE: B.1.1.529 je 500% prenosiviji od osnovnog kovid-19 virusa!

Foto: pexels.com

Ako gledamo Južnu Afriku u celini, vidimo da slučajevi počinju eksponencijalno da rastu. U utorak je bilo 868 slučajeva, u sredu 1.275 slučajeva, u četvrtak preko 3.500 slučajeva. Ne znamo da li su svi ovi slučajevi B.1.1.529, ali je sumnjivo vreme širenja.

Brzina kojom se ovi slučajevi šire daleko je veća od bilo koje prethodne varijante. Naučnik koji se bavi modeliranjem bolesti Vejland je procenio da je B.1.1.529 500% prenosiviji od originalnog virusa Vuhan. (Delta je bila 70% više prenosiva). Džon Bern-Merdok (glavni izveštač podataka u Fajnenšel tajmsu) je takođe otkrio da je B.1.1.529 mnogo prenosiviji od Delte.

Ipak, ima dobrih vesti

Prvo, možemo otkriti B.1.1.529 na PCR testu. Ovo obično nije slučaj. Obično bi bris morao da ide u specijalnu laboratoriju za sekvenciranje genoma da bi se znalo koja je varijanta izazvala infekciju. Međutim, izgleda da B.1.1.529 ima poseban signal kao što je Alfa direktno na PCR-u. Na primer, kada je PCR pozitivan, na njemu svetle dva umesto tri kanala, što pokazuje da je B.1.1.529. Ovo je neverovatna vest jer znači da možemo mnogo lakše i brže da pratimo ovaj virus širom sveta.

Drugo, uhvatili smo ovaj virus neverovatno rano. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je Južna Afrika bila neverovatna u komunikaciji i preuzimanju situacije. Zbog njihovog brzog odgovora, naučnici širom sveta već rade zajedno na dekodiranju ove nove pretnje. Rano otkrivanje znači da imamo uspostavljen sistem nadzora i da on funkcioniše, navodi "Your Local Epidemiologist".

Treće, ako nam treba još jedna vakcina, to možemo učiniti neverovatno brzo. Zahvaljujući novoj biotehnologiji, mRNA vakcine se zaista lako menjaju. Kada se napravi manja promena, samo nekolicina ljudi treba da se upiše u probu da bi se uverilo da ažurirana vakcina funkcioniše. Zatim se može pustiti u javnost. Pošto je promena mala, ažuriranoj vakcini nisu potrebna ispitivanja faze III i/ili odobrenje regularnosti. Dakle, ceo ovaj proces bi trebalo da traje najviše 6 nedelja. Nismo čuli od Moderne ili Fajzera da li su počeli da kreiraju ažuriranu vakcinu, ali garantujem da su razgovori počeli iza zatvorenih vrata.

Zaključak: Još uvek ima toliko toga što ne znamo, ali ono što znamo je neverovatno zabrinjavajuće. Trenutno smo u zatišju dok čekamo da naučni dokazi odgovore na dva pitanja što je pre moguće:

  • Da li B.1.1.529 izbegava vakcine kao što se bojimo?
  • Da li B.1.1.529 nastavlja da nadmašuje Deltu kao što vidimo u Južnoj Africi?
  • Kada dobijemo odgovore na ova dva pitanja, znaćemo sledeći korak. Budite u toku.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading