KONTROVERZNI PSIHOLOG PITERSON RAZOTKRIO LICEMERJE ZAPADA: Razvijeni svet nema pravo da ovo zahteva od siromašnih zemalja

Autor:

Svet

27.11.2021

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverzni psiholog i pisac Džordan Piterson tvrdio je da zapadne zemlje nemaju “moralno pravo” da primoravaju zemlje u razvoju da smanje proizvodnju zagađenja, napominjući da je poboljšanje njihovih ekonomija ključno.

KONTROVERZNI PSIHOLOG PITERSON RAZOTKRIO LICEMERJE ZAPADA: Razvijeni svet nema pravo da ovo zahteva od siromašnih zemalja

Foto: youtube/Channel 4 News

Tokom pojavljivanja u emisiji Bi-Bi-Sija „Vreme pitanja“ u četvrtak, kanadski profesor je primetio da bi fokus politike klimatskih promena trebalo da bude, na podsticanju razvoja jeftine energije u siromašnijim zemljama zagađivačima.

- Najbolje dugoročno rešenje je pokušati da zemlje u razvoju budu što bogatije, a najbolji način da to uradite nije da kontrolišete njihov učinak zagađenja, već da im pomognete da razviju najjeftiniju energiju kojom mogu da upravljaju što je brže moguće - rekao je Piterson.

U debati je britanski podsekretar za zapošljavanje Mims Davies sugerisao da mere preduzete za borbu protiv klimatskih promena, ne bi trebalo da idu na „trošak zemalja u razvoju“.

Ali Peterson je uzvratio da će to „apsolutno, 100% biti na njihovom trošku.“

Mislim da uopšte nemamo moralno pravo na Zapadu da to radimo.

On je takođe kritikovao nedavnu konferenciju o klimatskim promenama COP26, jer nije istražila ideje o tome, kako najbolje unaprediti nacionalne ekonomije u svetu u razvoju, napominjući da je video „veoma malo takvih ideja“ koje su izašle na samitu UN.

U poslednjim satima dvonedeljne konferencije, Kina i Indija su intervenisale kako bi ublažile formulaciju o upotrebi uglja u Glazgovskom paktu.

Dve zemlje su zahtevale izmenu konačnog teksta sporazuma, koji je pozivao na postepeno izbacivanje uglja, revidirajući ovo u „postupno smanjenje nesmanjenog uglja“.

Ovaj potez podstakao je predsednika COP26 i britanskog ministra Aloka Šarmu da izjavi da će Kina i Indija morati da „opravdaju“ svoje postupke zemljama, koje su podložnije efektima globalnog zagrevanja.

Međutim, zvaničnici u Pekingu i Nju Delhiju su se suprotstavili da su kritike bile nepravedne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading