OTKRIVEN NOVI SOJ KORONA VIRUSA! Ima rekoradan broj opasnih mutacija

Autor:

Svet

26.11.2021

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi soj korona virusa biće nazvan "nu" a broj mutacija koji ima je jedan naučnik nazvao "užasnim".

OTKRIVEN NOVI SOJ KORONA VIRUSA! Ima rekoradan broj opasnih mutacija

Foto: Tanjug/AP

Posle dobrih vesti iz Japana kada je u pitanju genetika kovida 19, i pomalo zabrinjavajućih iz Francuske, novi soj korona virusa registrovan je najpre u Bocvani, a stručnjaci se boje da bi mogao da bude najopasniji do sada!

Soj kojem je data šifra B.1.1.529 najverovatnije će biti nazvan "nu", a za sada je zabeležen kod svega desetak pacijenata. Ono što, međutim, brine naučnike je činjenica da on sadrži čak 32 mutacije!

Mnoge od ovih mutacija su vezane za njegovu prenosivost i otpornost na vakcine, a ima više promena na "S" (spike) proteinu od bilo koje prethodne verzije.

Izbegava antitela

Među ključnim mutacijama su čak četiri koje omogućavaju virusu da izbegne antitela, i jedna koja ubrzava širenje.

"Moguće je da se ovaj soj razvio kod osobe koja je imala dugu infekciju i istovremeno bila imunokompromitovana, kao što je pacijent koji nije znao da je inficiran HIV virusom", rekao je profesor Fransoa Balu, genetičar sa Univerziteta u Londonu.

"Kombinacija ovih mutacija je užasna. Ovaj soj ima potencijal da bude gori od bilo kojeg trenutno zabeleženog", naveo je virolog sa Kraljevskog koledža dr Tom Pikok.

Naučnicima je trenutno jedina nada da će ogroman broj mutacija "raditi" protiv virusa, jer će ga učiniti nestabilnim i tako sprečiti njegovo masovno širenje pre nego što postane opasan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading