INFLACIJA RUŠI ERDOGANA?! Turska ključa zbog istorijskog pada lire, HAOS U ISTANBULU I ANKARI! (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

25.11.2021

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska policija blokirala je delove Istanbula zbog protesta koji su u najvećem turskom gradu i prestonici Ankari izbili zbog rasta cena i inflacije, koja je u toj zemlji već dostigla 20 odsto, dok predsednik Redžep Tajip Erdogan poručuje da vodi rat za ekonomsku nezavisnost, koji bi mogao da mu donese poraz na izborima 2023.

INFLACIJA RUŠI ERDOGANA?! Turska ključa zbog istorijskog pada lire, HAOS U ISTANBULU I ANKARI! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske

Manje demonstracije organizovane su u noći između utorka i srede protiv Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) i mogle bi da budu uvod u veći talas nezadovoljstva.

Vrednost nacionalne valute zabeležila je najveći dnevni pad od 15 odsto u utorak, probivši prvi put granicu od 13 turskih lira za jedan dolar. Turska lira je od početka ove godine izgubila 42 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

- Ovo je kao horor film - kazao je za Fajnenšel tajms Enver Erkan, analitičar istanbulskog "Tera investmenta", i dodao da je teško proceniti koliko bi još mogla da potone turska nacionalna valuta pošto deluje da je Erdoganova vlada voljna da jednostavno dozvoli da lira i dalje pada.

Blumberg navodi da sunovrat lire već ojačava političke protivnike turskog predsednika.

Erdogan nastoji da niskim kamatnim stopama osnaži privredu, omogući otvaranje novih radnih mesta i oživi oslabljenu popularnost uoči opštih izbora 2023, ali nagli rast cena koji je posledica takve ekonomske politike ima upravo suprotan efekat.

Bivši ministri: Ovo je bankrot i izdaja

Ali Babadžan, dugogodišnji ministar privrede koji sada vodi opozicionu stranku Deva, optužio je Erdogana da Tursku tera u bankrot. Ahmet Davutoglu, bivši šef turske diplomatije i nekadašnji predsednik vladajuće stranke AKP, još žešće je napao Erdoganovu ekonomsku politiku.

- Ovo se više ne radi o neznanju, ovo je izdaja - tvitovao je Davutoglu.

- Najnovija previranja gurnuće u opozicione redove neodlučne glasače koji su uznemireni zbog stanja u kojem se nalazi privreda. Šanse da vladajuća stranka permanentno padne ispod 30 odsto podrške su se uvećale - ocenio je Džan Seldžuki, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Turkije raporu.

Turska lira je izgubila dve trećine vrednosti u poslednje tri godine, što je uvećalo troškove života za 84 miliona Turaka. Semih Tumen, bivši zamenik guvernera centralne banke kojeg je Erdogan smenio prošlog meseca, pozvao je na hitan povratak politici koja štiti vrednost lire.

- Ovaj iracionalni eksperiment koji nema šanse da uspe mora odmah da se napusti - napisao je Tumen na Tviteru.

Izbori zakazani za 2023. biće prvo glasanje u Turskoj nakon šokantnog poraza Erdoganove stranke na lokalnim izborima 2019, kada je AKP prvi put za četvrt veka izgubila vlast u velikim gradovima, uključujući i Istanbul i Ankaru. Erdogan je u utorak odbacio ideju raspisivanja prevremenih izbora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading