DRAMA NA DALEKOM ISTOKU - BAJDEN POSLAO RAZARAČ NA KINU! Američki ratni brod u opasnoj akciji kod Tajvana, Kinezi zagrmeli: ZAUSTAVIĆEMO SVE PRETNJE!

Autor: Republika

Svet

23.11.2021

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ratni brod Milijus prošao je kroz Tajvanski moreuz samo nekoliko dana nakon što su Džo Bajden i Si Đinping učestvovali na onlajn samitu i nakon što je američki predsednik potvrdio posvećenost njegove zemlje politici jedne Kine.

DRAMA NA DALEKOM ISTOKU - BAJDEN POSLAO RAZARAČ NA KINU! Američki ratni brod u opasnoj akciji kod Tajvana, Kinezi zagrmeli: ZAUSTAVIĆEMO SVE PRETNJE!

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/BotMultichillT

Američka vojska, čiji je vrhovni komandant predsednik Džo Bajden, poslala je razarač klase Arli Berk, Milijus, ka kineskoj teritoriji i navela ga da prođe kroz izuzetno osetljivu teritoriju za najmnogoljudniju zemlju sveta, Tajvanski moreuz, tvrdeći pritom da je plovidba moćnog broda deo uobičajene rutine armije SAD

Međutim, uprkos činjenici da je u saopštenju navedeno kako je plovidba izvedena kroz međunarodne vode i u skladu s međunarodnim zakonima, taj čin je razbesneo Kinu, koja je najavila odmazdu zbog "opasnih američkih provokacija koje ugrožavaju terirotijalni integritet Tajvana". 

Američki ratni brod, koji je jutros plovio kroz Tajvanski moreuz, predstavlja bezbednosni rizik i podriva regionalnu stabilnost - saopštila je kineska armija.

Na to se nadovezao i portparol kineske vojske, koji je naveo kako će armija preduzeti neophodne korake da spreči sve pretnje i provokacije. 

- Sačuvaćemo nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine po svaku cenu - istakao je on. 

S druge strane, u saopštenju američke vojske se navodi kako je plovidba razarača sa sa navođenim raketnim projektilima odraz posvećenosti SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Ipak, teritoriju kroz koju je prošao, Kina smatra svojom. 

Podsetimo, Bajden je prethodne nedelje učestvovao na onlajn samitu sa kineskim kolegom Si Đinpingom, kom je poručio kako Sjedinjene Države ostaju dosledne u stavu o jednoj Kini, koji podrazumeva da je Tajvan sastavni deo te zemlje, a ne samostalna država. S druge strane, aktuelna provokativna američka akcija navela je zvanični Peking na drugačiji zaključak.            

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading