ZNATE LI ŠTA JE "GULABI BANDA"? Članovi su isključivo žene, a evo kako je nastala!

Autor: Republika

Svet

22.11.2021

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste čuli za "Gulabi bandu"? Reč je o ženama u Indiji koje su se ujedinile u borbi protiv nepravde.

ZNATE LI ŠTA JE "GULABI BANDA"? Članovi su isključivo žene, a evo kako je nastala!

Foto: Tanjug/AP

Ritualni obred u Indiji, Ilustracija

"Gulabi banda" se još naziva i "Roze banda Indije", a radi se o ženskoj grupi, koja kada sazna da je neku ženu u njihovom kraju tukao muškarac, odlazi na vrata i prebija ga štapovima.

Ova banda je nastala nakon što je jedna žena videla prebijanje druge na ulici i pokušala je da joj pomogne, ali je i ona dobila batine. Sutradan je u pratnji još pet žena pronašla nasilnika i prebile su ga štapovima.

Ovo se ubrzo proširilo u celoj Indiji i mnoge žene su tražile pomoć, tako da je nastala grupa, koja je nazvana "Gulabi banda", koja se bori protiv svih vrsti nepravde.

Misija "Roze bande" je zaustavljanje dečijih brakova, borba za obrazovanje devojčica, obuka samoodbrane za žene, zaustavljanje korupcije u sistemu, prijave protiv silovatelja i nasilnih muževa, javno prozivanje i pokazivanje seksualnih napasnika, kao i podsticanje žena na finansijsku nezavisnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Wonder

22.11.2021 15:32

Bravo!!!