DELTA SOJ UNIŠTIO SAM SEBE U JAPANU? Naučnici izneli neverovatnu teoriju o mutaciji koronavirusa!

Autor:

Svet

22.11.2021

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peti talas pandemije koronavirusa u Japanu nestao je gotovo preko noći, što je opravdano izazvalo čuđenje kod brojnih naučnika. Neki naučnici misle kako je delta soj mutirao do nivoa vlastitog uništenja.

DELTA SOJ UNIŠTIO SAM SEBE U JAPANU? Naučnici izneli neverovatnu teoriju o mutaciji koronavirusa!

Foto: pexels.com

Japan je u avgustu bio na vrhuncu četvrtog talasa s više od 23.000 novih slučajeva dnevno, a u poslednje vreme te brojke idu oko 170. Znatni pad mnogi pripisuju visokim procentima vakcinisanosti i prihvatanju javnosti da mora nositi maske, međutim neki smatraju kako je pad zaraženosti jedinstven, pogotovo kad se uporedi s drugim zemljama u istoj situaciji.

Studije pokazuju da više ljudi u Aziji imaju enzim APOBEC3A koji napada RNA viruse, uključujući i Kovid-19.

Tim genetičara iz Nacionalnog instituta genetike i sa univerziteta Nigata počeli su istraživati kako APOBEC3A utiče na protein nsp14 koji se nalazi u koronavirusu i koliko to može uticati na njegove aktivnosti. Tim je napravio analizu sojeva prikupljenih u razdoblju od jula do novembra ove godine. Pokazale su se dve stvari: velika genetička raznolikost sojeva kao i to da su mutacije došle do određene tačke svojeg razvoja i zaustavile se u tome.

- Šokiralo nas je ono što smo otkrili. Delta soj koronavirusa u Japanu je jako zarazan, što pak onemogućuje razvoj drugih sojeva. Ali kako su se počele gomilati mutacije, verujemo da je došlo do greške u virusu koji potom više nije mogao da pravi vlastite kopije. Kako se slučajevi novooboljelih ne povećavaju, verujemo da je u jednom trenutku tokom svoje mutacije virus krenuo prema samouništenju - kazao je Ituro Inoue, genetičar iz Nacionalnog instituta genetike za "Japan Times", prenosi Večernji.

Inovativna teorija mogla bi objasniti zašto upravo su toliko male brojke novozaraženih u Japanu, dok ostale zemlje pak beleže znatni rast novoobolelih. Teorija Inoue takođe bi mogla objasniti šta se dogodilo sa SARS-om 2003. godine, čiji je širenje prestalo samo od sebe.

Poznati naučnik ističe kako je japanska delta trenutno prevladavala sojeve koje dolaze spolja, ali ako je ona samu sebe uspela da uništi to bi značilo da postoji prostor za druge, potencijalno opasnije sojeve koji dolaze iz drugih zemalja. Istaknuo je važnost karantina pre ulaska u Japan.

Upitan može li se tako nešto dogoditi u drugim zemljama, kazao je da "šanse za to nisu nula, ali čini se previše optimistično jer nismo uspeli doći do dokaza koji bi to potvrdili".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Buda

22.11.2021 15:23

Upuvala se i korona...vala dosta je i pricala...