HTEO DA ODSEČE MAJCI GLAVU TOKOM HAPŠENJA: Amerikanac poreklom iz Crne Gore OSUĐEN ZA TERORIZAM!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.11.2021

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Elvis Redžepagić, američki državljanin poreklom iz Crne Gore, osuđen je u SAD na 16 godina i osam meseci zatvora zbog terorizma.

HTEO DA ODSEČE MAJCI GLAVU TOKOM HAPŠENJA: Amerikanac poreklom iz Crne Gore OSUĐEN ZA TERORIZAM!

Foto: printscreen

Redžepagić, koji je optužen za pokušaj da terorističkim organizacijama ISIS i Al Nusra front obezbedi materijalnu podršku i resurse, priznao je krivicu na suđenju, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

- Ovom kaznom, Redžepagić plaća cenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada - rekao je državni tužilac Breon Pis, prenosi Njujork post.

U presudi se navodi da je Redžepagić početkom 2015. godine započeo komunikaciju sa osobom za koju je verovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS i Al Nusra fronta, u nameri da se pridruži tom bataljonu u džihadu.

Kada nije uspeo da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015. godine, to je pokušao da uradi u avgustu 2016. godine iz Jordana, ali su ga jordanske vlasti sprečile.

U objavama na FB u oktobru 2015. godine, Redžepagić je objasnio da je "džihad kada se boriš za Boga i umreš u čast Alaha", navodi se u presudi.

Osuđeni je potvrdio da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i Al Nusri i poručio da će doći vreme kada će ljudi "jedino znati da kažu Alahu Akbar", navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

Analizom sadržaja na njegovom laptopu pronađeni su brojni primerci propagandnog materijala ISIS i utvrđeno je da je redovno posećivao sajt Put hilafeta ili Put do Kalifata, koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

Američki mediji su objavili da Redžepagić poreklom iz Crne Gore, da je u SAD živeo na Long Ajlendu u Njujorku, kao i da je tokom hapšenja, pretio da će svojoj majci odseći glavu, prenosi RTCG.

Državni tužilac se zahvalio predstavništvu FBI u Srbiji i ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Komentari (0)

Loading