KAJL RITENHAUS NIJE KRIV: Tinejdžer oslobođen, iz kalašnjikova ubio dvoje na protestima u SAD! (FOTO)

Autor:

Svet

19.11.2021

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kajl Ritenhaus (18) proglašen je danas nevinim za prvostepeno namerno ubistvo i četiri druge optužbe u vezi sa smrtonosnim pucanjem na dve osobe i ranjavanjem još jedne tokom prošlogodišnjih nemira u Kenoši u Viskonsinu.

KAJL RITENHAUS NIJE KRIV: Tinejdžer oslobođen, iz kalašnjikova ubio dvoje na protestima u SAD! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Ritenhaus se pred sudom branio izjavom da je zločine počinio u samoodbrani. On je tokom svedočenja zaplakao, dok je pričao o pucnjavi tokom haotične noći nemira.

Događaji te noći, skoro svi snimljeni na video snimku, teško da su bili sporni, ali je 12-članova porote stalo na stranu 18-godišnjeg tinejdžera koji je rekao da se branio.

Kajlu se sudilo zbog ubistva 29-godišnjeg Afroamerikanca Džejkoba Blejka u Viskonsinu, ali i zato što je usmrtio dve a ranio jednu osobu. Drugo važno suđenje je za ubistvo 25-godišnjeg Afroamerikanca Ahmada Arberija u Džordžiji trojici optuženih, ocu i sinu Trevisu i Gregoriju Mekmajklu i Vilijamu Brajanu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kajl Ritenhaus

Današnje suđenje pratila je javnost širom sveta.

Kajl se na protestu pojavio sa poluautomatskom puškom i torbom prve pomoći, tvrdeći da je nameravao da zaštiti prvatne posede od demonstranata. On je takođe rekao da je u tri muškarca pucao iz samoodbrane.

Suđenje je pokrenulo i pitanja rasne diskriminacije, protesta i prava o posedovanju oružja u Americi.

Mnogi desničari su tinejdžera videli kao heroja, koji je hteo da zaštiti imovinu sugrađana, dok su levičari verovali da su njegova dela proistekla iz rasizma i sklonosti ka nasilju.

Vlasti sada strahuju da bi ova presuda mogla da pokrene nove demonstracije, nerede i nasilje, dalje produbljujući fragmentaciju društva u Americi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading