AUSTRIJA UVODI JOŠ EKSTREMNIJE MERE: Neke pokrajine uvode obavezu nošenja maski u DOMAĆINSTVIMA i pijacama!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.11.2021

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Više austrijskih pokrajina odlučilo je da pooštri dodatno postojeće epidemiološke mere, nakon što je austrijska vlada uvela, najpre "2G" pravilo, i potom lokdaun za nevakcinisane.

AUSTRIJA UVODI JOŠ EKSTREMNIJE MERE: Neke pokrajine uvode obavezu nošenja maski u DOMAĆINSTVIMA i pijacama!

Foto: e-stock/S. NEDELJA

U Štajerskoj, Tirolu i Forarlbergu se uvodi obaveza nošenja FFP2 maski na radnom mestu.

Strožija obaveza nošenja maski uvodi se i u Burgenlandu i Donjoj Austriji, i to pre svega u svim javnim zatvorenim prostorima, kao i na manifestacijama.

Već ranije pooštrenje mera najavile su pokrajine Beč i Koruška.

U Tirolu je stupila na snagu obaveza nošenja FFP2 maski u svim zatvorenim prostorima na radnom mestu.

Ta obaveza važni u svim zatvorenim prostorima u kojima se nalazi više od jedne osobe.

Obaveza ne važi samo ako su preduzete druge mere zaštite, kao što je pleksiglas između stolova, odnosno ako je nemoguće izvršiti poslovne obaveze sa maskom, na primer glumci.

U Štajerskoj stupila je na snagu dodatno pooštravanje mere i od sada u svim zatvorenim prostorima, u kojima se nalazi jedna dalja osoba koja nije iz istog domaćinstva, mora da se nosi FFP2 maska.

To važi i na radnom mestu ako se ne može isključiti fizički kontakt sa drugim osobama.

Dalje obaveza nošenja maski važi u restoranima, i to prilikom ulaska i napuštanja objekta, ali i kretanja u lokalu.

I Donja Austrija primenjuje odlučeno pooštrenje epidemioloških mera i proširuje obavezu nošenja FFP2 maske na goste u restoranima do stola.

Maske moraju da nose i gosti u kulturnim ustanovama kao što su koncertne dvorane, pozorišta i bioskopi.

Isto tako FFP2 masku moraju nositi stranke prilikom posete ustanovama.

U Burgenlandu je uvedena obaveza nošenja maski u svim javno dosputnim prostorima, a tako i na manifestacijama, u javnom prevozu, restoranu i kod frizera, salonu lepote i slično.

Obaveza nošenja maski primenjuje se i na hotelske smeštaje, ustanove zabave i kulture, ali i sajmove.

Forarlberg u petak uvodi obavezu nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima, a tako i na radnom mestu, i to svuda tamo gde postoji kontakt sa klijentima, kao što su trgovina, gastronomija, i uslužne delatnosti.

I na manifestacijama se mora nositi FFP2 maska.

Guverner pokrajine Markus Valner najavljuje i dalje mere ako se situacija ne bude stabilizovala, a predviđa smanjenje kapaciteta na manfestacijama, koncertima i slično.

Koruška u petak, takoje, uvodi obavezu nošenja FFP2 maske na radnom mestu, a kod uslužnih delatnosti i zaposleni moraju nositi maske.

Koruška dozvoljava ubuduće konzumaciju u gastronomiju samo za stolom, a prilikom ulaska i napuštanja restorana mora da se nosi maska, kao i u hotelima u svim javno dostupnim mestima.

U toj pokrajini se uvodi i obaveza nošenja maski u kulturnim i zabavnim objektima, izuzev na bazenu.

Beč je najavio dodatna pooštrenja aktuelnih mera, i planira se proširenje obaveze nošenja maske i na zaposlene u trgovini.

Takođe Beč, kao i druge pokrajine, uvešće obavezu nošenja FFP2 maske na radnom mestu.

U Salcburgu već je na snazi obaveza nošenja FFP2 maske za sve zaposlene sa kontaktom sa klijentima ili koji ne mogu držati distancu prema kolegama od najmanje jednog metra, kao i za uslužne delatnosti.

Obaveza nošenja maski važi I za pijace, iako su na otvorenom.

Slično je i u Gornjoj Austriji, gde je na svim pijacama zabranjena konzumiranje hrane i pića, a za posetioce važi obavez nošenja maski iako je pijaca, a radi se pre svega o božićnim pijacama, na otvorenom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading