VOJSKA POLJSKE NA NOGAMA?! Tenkovi preplavili ulice: Ne zna se da li idu na granicu sa Belorusijom (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

14.11.2021

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija na poljsko-beloruskoj granici postaje sve napetaju. Osim što su pale prve žrtve među poljacima ( ubijen vojnik) i već 11 mrtvih migranata, sitaucija se ne stišava.

Republika

Foto: twitter.com/printscreen

Vojska Poljske

Dok Belorusija poziva na naoružavanje i od Rusije za sad preko medija traži balističke rakete Iskander za odbranu u slučaju napada NATO, poljski premijer Matevš Moravjecki traži aktivaciju člana 4. Interesnatno je da dok on obilazi vojsku i policiji na granici na društvenim mrežama osvanulo je više snimaka vojnih kolona.

Za sad je nemoguće dobiti zvaničnu potvrdu da li je pomeranje vojske u vezi sa dešavanjima na belorusko-poljskoj granici ili su u pitanju pomeranja zbog vojnih vežbi ili raspoređivanje snaga prema ruskoj enklavi Kalinjingradu?!

Na društvenim mrežama, pre svega Tviteru pojavili su se snimci sa severozapada Poljske iz gradova Šćećinek i Torun kako se kreću ulicama. Za sad nije poznato da li prema Kalinjingradu ruskoj enklavi okruženoj članicama NATO ili ka granici sa Belorusijom ili su pak u pitanju vojne vežbe.

Ima nekih koji izražavaju sumnju da su snimci od pre dve, dve i po godine.

Na prvom snimku se vide poljske verzije popularnog tenka T-72 pod oznakom PT-91, samohodne haubice južnokorejske proizvodnje K-9 "Thunder" na vučnim vozovima.

Na drugom snimku koji je nastao u blizini grada Torun, koji se nalazi 180 kilometara zapadno od Varšave na putu je primećena kolona borbenih oklopnih vozila točkaša "Rosomak" ( poljska verzija finske PATRIA AMV) na pauzi.

U kom smeru se kreće poljska vojska nije za sad poznato i da li sve to ima veze sa trenutnom krizom na granici sa Belorusijom gde već nekoliko hiljada migranata pokušava sa se probije u Poljsku, odakle bi se domogli Nemačke.

Poljska, EU i NATO za migrantsku krizu optužuju Rusiju i da ruski predsednik je glavni krivac za izazivanje nove migrantske krize, koju je Brisel označio kao "hibridnu operaciju", koja ima za cilj destabilizaciju kompletne Unije. Inače ruski predsednik Vladimir Putin je u subotu odbacio optužbe SAD i Brisela da o migrantima treba da razgovaraju Belorusija i Nemačka, pri čemu nije ni spomenuo Poljsku zbog čega se Varšava burno odazvala.

(Republika/Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading