ZAPAD U PANICI, SPREMA SE ZA RUSKU INVAZIJU? Britanski padobranci i američki specijalci stižu u Ukrajinu!

Autor:

Svet

14.11.2021

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski tabloidi prenose da je Moskva na korak do invazije Ukrajine i London je sad spreman da pošalje svoje trupe u tu zemlju da spreče ulazak 100.000 ruskih vojnika stacioniranih na granici.

Republika

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Foto: Ilustracija

Dok je pažnja međunarodne zajednice usmerena na belorusko-poljsku granicu gde je hiljade migranata zaglavljeno na ničijoj zemlji, Sjedinjene Države i Velika Britanija upozoravaju da Rusija namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Tabloid Ekspres prenosi, pozivajući se na neimenovani britanski vojni izvor, da je "situacija nepredvidljiva".

Rusija je, pak, jasno demantovala spekulacije da planira da se upusti u vojni sukob i objasnila da je njihovo pojačano vojno prisustvo na ukrajinskoj granici samo reakcija na povećanu aktivnost NATO alijanse u regionu.

- Takvi naslovi samo nepotrebno i neosnovano podižu tenzije - rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

- Rusija nikome nije pretnja - naglasio je on.

Republika

Foto: pixabay.com

Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da se na ruskoj granici sa Ukrajinom skupilo gotovo 100.000 ruskih vojnika a, kako prenosi Rojters, zapadne sile su obaveštene o aktivnostima ruskih snaga u toj oblasti.

- Nadam se da ceo svet sada jasno vidi ko stvarno želi mir a ko grupiše gotovo 100.000 vojnika na našoj granici - rekao je Zelenski.

Ekspres navodi da je Britanija navodno spremna da interveniše i pomogne Ukrajini ukoliko dođe do eskalacije sukoba i prenosi da je 600 britanskih vojnika specijalnih snaga SAD i padobranaca u stanju pripravnosti i da su spremni da u roku od nekoliko sati odu u Ukrajinu.

Sandej miror prenosi da su vojni i obaveštajni zvaničnici savetovali upozorili vladu da ruski predsednik Vladimir Putin predstavlja "jasnu i neposrednu opasnost Ukrajini i Zapadu".

- Trupama je rečeno da budu spremni da ih u kratkom roku pošalju na zadatak - rekao je neimenovani izvor Miroru i dodao da je spremno između 400 i 600 specijalaca i padobranaca, inženjera, lekara i drugih stacioniranih u vazdušnoj desantnoj brigadi u Hempširu.

- Oprema im je spakovana i spremni su da polete za Ukrajinu i druge zemlje i tamo slete ili upadnu padobranima. Spremni su za obe opcije - dodao je izvor.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken

Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je ranije da im namere Moskve nisu poznate, ali da poznaju način rada Kremlja i da brinu da će Rusija napraviti ozbiljnu grešku i pokušati da ponovi ono što su radili 2014. godine.

- Brinu nas izveštaji o neuobičajenoj ruskoj aktivnosti u blizini Ukrajine - rekao je on.

- Pomno pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa našim saveznicima i partnerima - dodao je Blinken.

Portparol Pentagona rekao je da je kretanje ruskih trupa "neuobičajene veličine i razmera" i pozvao Rusiju "da dobro razmisli o svojim namerama", prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading