BRITANCI PODIGLI AVIONE NA PUTINA! U dramu u Evropi uključilo se i Ujedinjeno Kraljevstvo: TAJFUNI NASRNULI NA RUSKE TUPOLJEVE IZNAD CRNOG MORA!

Autor: Republika

Svet

12.11.2021

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanki avioni tajfuni presreli su ruske tupoljeve iznad Crnog mora u trenutku dok tenzije na Starom kontinentu doživljavaju svoj vrhunac, pa stručnjaci strahuju da je dovoljna jedna iskra da zapali bure baruta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Boris Džonson u ozbiljnom klinču 

Britanski RAF Tajfuni nasrnuli su na dva ruska Tupoljeva Tu-160 iznad Crnog mora nedaleko od mesta gde je Ujedinjeno Kraljevstvo ovih dana izmestilo svoje moćne snage, istovremeno optužujući Rusku Federaciju da je nagomilala na stotine vojnika na granici sa Ukrajinom i da planira da izvrši invaziju na tu zemlju. 

Najnovija drama na nebu odvila se i u trenutku kada je u srcu Evrope, na međi između Poljske i Belorusije, došlo do ozbiljne eskalacije nakon što je na stotine migranata, pre svega iz Iraka, preko beloruske teritorije došlo do poljskih prelaza u nameri da tim putem nastave ka Evropskoj uniji. Budući da je Zapad predvođen Briselom optužio beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi izbeglice da bi protiv EU vodio hibridni rat i namerno stari kontinent zatrpao strancima, Putin je u znak podrške beloruskom kolegi poslao tupoljeve da nadleću tu oblast. 

Opasni ruski bombarderi s nuklearnim kapacitetom nadletali su i Crno more, gde je, osim Britanaca, ovih dana zabeleženo i prisustvo vojske drugih zemalja članica NATO. Navodni razlog za pojačano prisustvo Alijanse jesu Putinova dejstva oko Ukrajine, za šta Zapad, međutim, nije dao nikakav dokaz. 

Britanskim letelicama su se u akciji usmerenoj protiv ruskih snaga pridružili i avioni pod zastavom Holandije, Belgije i Norveške, pri čemu je britanski San istakao kako je za to i te kako imalo potrebe imajući u vidu koje su ruske letelice u pitanju.

Reč je o Tupoljevima koji se nazivaju i belim labudovima zbog elegantne linije, a koji se, kako se navodi, najčešće koriste da testiraju NATO "živce". 

- Naši avioni su presreli ruske i naterali ih da napuste prostor koji je u zoni britanskog interesa. Nakon toga nije dolazilo do povreda naše teritorije - naveo je portarol vazduhoplovnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva. 

Inače, Britanije je poslala i svoje vojnike na granicu sa Belorusijom kako bi pomogli poljskim saveznicima. Ranije je ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak potvrdio kako će Britanci pomagati u ojačavanju granice da migranti ne bi probijali ogradu na silu. 

Podsetimo, Zapad je već na sva usta, osim Lukašenka, optužio i Putina za izazivanje krize na Starom kontinentu, zbog čega su se u medijima širom sveta pojavile spekulacije da bi sukob globalnih razmera mogao da izbije svakog trenutka.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
boky

02.12.2021 20:13

e jbg. ja ne znam geografiju. nisam znao da se britanija nalzi na crnom moru. bezobrazni rusi gomilaju trupe na svojoj teritoriji a nato u cenom moru, samo ne znam od kada britanija izlazi na crno more. nadam se da ce ih rusi naprasiti, olos britanski.