VLAST POTPUNO DIGLA RUKE OD BORBE PROTIV KORONE, TRAGEDIJA ĆE SAMO BUJATI! Članica Evropske unije pred totalnim kolapsom!

Autor: Republika

Svet

11.11.2021

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujući crni bilans svakim danom postaje još dramatičniji u zemlji koja od leta nema vladu, a nijedna stranka se ne bori za podizanje broja vakcinisanih, niti za pooštravanje mera, zbog čega se očekuje tragedija neviđenih razmera.

Foto: Tanjug/AP

KOVID bolnice u Bugarskoj krcate i pred kolapsom 

Bugarska je u utorak oborila sopstveni crni rekord po broju smrti od KOVIDA-19 od početka pandemije jer je tog dana zabeleženo 334 smtnih slučajeva, a kadrovi iz bolnice Lozenet u glavnom gradu Sofiji pokazuju kako se medicinsko osoblje nosi sa sve većim brojem pacijenata u krevetima intenzivne nege.

Istog dana kad su objavili rekordan broj smrti, vlada je izdala saopštenje o više od sedamsto pacijenata kojima je potrebna takva nega, a u bolnicama ih je 8.500.

Bugarska je zemlja u kojoj se vakcinisalo tek tridesetak odsto stanovništva, u šta se ubraja i 250.000 onih koje je na to podstaklo uvođenje KOVID-propusnica za većinu zatvorenih prostora. U toj državi najmanja je stopa vakcinisanih u EU.

Međutim, zemljom trenutno upravlja privremena vlada nakon dva kruga neuspešnih izbora od ostavke premijera Bojka Borisova, čija je stranka bila na vlasti u zemlji od 2009.  Kako nijedna stranka nakon izbora ovog leta nije uspela da oformi većinu potrebnu za mandat, predsednik Rumen Radev je raspisao nove izbore za 14. novembar. 

Izborna previranja jedan su od ključnih razloga novog nivoa KOVID-krize u zemlji. Nijedna stranka nije zastupala uvođenje oštrijih mera, niti je zauzela pozitivniji stav prema vakcinaciji, a ekstremno desničarska stranka "Preporod" temeljila je kampanju na antivakserskim parolama.

Veruje se da je to jedan od ključnih razloga što zemlja od gotovo sedam miliona stanovnika broji sve veći broj umrlih od korone.

- Svaki dan Bugarska izgubi ekvivalent ljudi koji poginu u jednoj avionskoj nesreći. To je stravično - rekla je direktorka Centra za liberalne strategije Ruža Smilova i istakla kako će tragedija samo bujati.

- Šokantno je to videti u društvu koje je opsednuto demografskom krizom. Bugarska se smanjuje najvećom brzinom na svetu, a u poslednjih 15 godina je izgubila deset odsto stanovništva - dodala je ona. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading