SPREMA SE SUKOB GLOBALNIH RAZMERA? Analitičari UPOZORAVAJU na moguće posledice migrantske krize na granici Belorusije i Poljske!

Autor:

Svet

10.11.2021

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanje na granici između Poljske i Belorusije i dalje je napeto i preti da preraste u sukobe većih razmera između poljskih vojnika i više stotina migranata koji pokušavaju da pređu na teritoriju Evropske unije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Migranti na belorusko-poljskoj granici

Vojni analitičar Vlade Radulović izrazio je zabrinutost da ukoliko bi došlo do oružanog sukoba između Poljske i Belorusije, da to moglo imati globalne razmere.

- Poljska legitimno pokušava da zaštiti svoju granicu, sa druge strane malo mi je nejasan stav pojedinih krugova koji su do juče tu Poljsku hvalili po pitanju migrantske politike a danas je kritikuju hvaleći Belorusiju. Oni ne žele da prihvate jednu činjenicu, a to je da je Belorusija omogućila tim migrantima da uđu preko Iraka na teritoriju Belorusije. Da li svedočimo potencijalnom oružanom sukobu, bio bih oprezan po tom pitanju. Poljska je kao i Litvanija članica NATO, sa druge strane Belorusija je članica ODKB. Prema tome, bilo bi vrlo teško zadržati sukob na regionalnom nivou, taj sukob bi mogao da bude globalnih razmera - rekao je Radulović, prenosi Kurir.

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY

Darko Trifunović

Darko Trifunović sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost objasnio je da je sve krenulo od povlačenja Amerike iz Avganistana.

- Nisu samo migranti ovde pijuni, već i države. Američko povlačenje iz Avganistana ima za posledicu da je najsavremenije oružje ostavljeno avganistancima, a zašto, da bi talibani ugrozili ruski "trbuh". Rusija je morala da angažuje ogromna sredstva na granici između Avganistana i Kazahstana. Preko Belorusije, ovo je odgovor Rusije. To je jedna igra prestola. U Poljskoj nisu samo poljski vojnici, već su i britanski i američki. Ovo je na neki način osveta Rusije - objasnio je Trifunović.

Prema najnovijim informacijama, poljska granična služba saopštila je da su dve velike grupe migranata - po nekoliko desetina ljudi - provalile u Poljsku iz Belorusije.

Kako piše novinarka iz Minska Hana Liubakova na društvenoj mreži Tviter, nedavno su poljske vlasti izvestile da su privedeni i vraćeni na graničnu liniju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading