Litvanski parlament proglasio VANREDNO STANJE na granici sa Belorusijom!

Autor:

Svet

09.11.2021

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Litvanski parlament proglasio je vanredno stanje na granici sa Belorusijom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema tvrdnjama Minska, zvaničnici poljskog ministarstva odbrane sastali su se sa vojnim atašeima iz beloruske ambasade u Varšavi 8. novembra "da bi razgovarali o navodnim kršenjima poljske granice od članova beloruske službe i o njihovoj umešanosti u migracionu krizu", prenosi ruska agencija TASS.

Ministarstvo odbrane Belorusije je istaklo da Minsk smatra da su "sve optužbe koje je iznela Poljska neutemeljene i neosnovane", navodeći da veruje da "poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane nerado traži konstruktivno rešenje problema i namerno nastoji da trenutnu konfliktnu situaciju dovede na politički nivo", prenosi B92.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da Belorusija neće napasti Poljsku, a situaciju sa bliskoistočnim migrantima na granici objasnio je željom EU da skrene pažnju sa sopstvenih problema.

- Unutar Poljske, Litvanije, Nemačke danas postoji takozvani tranzit moći. Uzmimo Veliku Britaniju, Francusku, oni imaju mnogo problema. Nismo stali uz njih. Narodi su nezadovoljni. Ali kako da se mešaju i izjednače. Ovako? Treba onda nekoga označiti kao idiota, kopile, nitkova koji će sutra napasti Poljsku. Da, nikada nismo nameravali i nećemo da napadnemo Poljsku - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da bi sukob na belorusko-poljskoj granici oko bliskoistočnih migranata mogao da dovede do akutne faze. Prema njegovim rečima, "ovo je teren za provokacije".

- Već upozoravam svoju vojsku: pažljivo - zaključio je predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski Aleksandar Lukašenko u utorak su razgovarali o migrantskoj krizi na bjelorusko-poljskoj granici i rekli da ih zabrinjava prisutnost poljskih vojnika, izvestila je beloruska državna novinska agencija Belta.

- Posebno mesto u razgovoru zauzela je rasprava o situaciji na belorusko-poljskoj granici, kao i o oštrim postupcima poljske strane prema civilima - piše Belta.

- Takođe, istaknuto je, posebno je zabrinjavajuća činjenica okupljanja regularnih poljskih vojnika na granici. Šefovi država detaljno su razgovarali o uznemirujućim činjenicama i trendovima koji se događaju na belorusko-poljskoj granici - navodi se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading