TAČKA PUCANJA ZBOG KRIZE NA GRANICAMA EVROPSKE UNIJE, PUTIN I LUKAŠENKO ZAPRETILI EVROPI! Ruski i beloruski predsednik ujedinjeni: Poljacima je bolje da povuku vojsku!

Autor: Republika

Svet

09.11.2021

17:08

Dramatična situacija na granici između Belorusije i Poljske nakon što se na toj teritoriji okupilo na hiljade migranata u želji da pređu u Evropsku uniju, nastavila se i danas, a Putin i Lukašenko su veoma oštro reagovali na stav Brisela, ali i pojedinih članica Unije.

Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko u utorak su razgovarali o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici i rekli da ih zabrinjava prisutnost poljskih vojnika na toj teritoriji, što preti da izazove ozbiljnu eskalaciju.  

- Posebno mesto u razgovoru zauzela je rasprava o situaciji na belorusko-poljskoj granici te o oštrim postupcima poljske strane prema civilima - navela je agencija Belta i istakla da je posebno zabrinjavajuća činjenica okupljanja regularnih poljskih vojnika na granici.

- Šefovi država detaljno su razgovarali o uznemirujućim činjenicama i trendovima koji se događaju na belorusko-poljskoj granici - rečeno je još u izveštaju.

Tanjug/AP

Na hiljade ljudi okupilo se kod graničnog prelaza i kampuje

Poljske vlasti navele su da se na hiljade migranata, koje je su propustile beloruske vlasti, okuplja kod granice te zemlje sa Poljskom. Varšava je optužila Minsk da pokušava da izazove veći sukob podsticanjem migranata da pređu u Poljsku i Evropsku uniju, što je alarmiralo i ključne figure u Uniji koje su pozvale na uvođenje nove runde sankcija Belorusiji.

 

 

Poljska je objavila da je rasporedila dodatne vojnike i policajce, dok je susedna Litvanija najavila da bi mogla da uvede vanredno stanje na granici s Belorusijom.

 

Komentari (1)

Loading
BL

10.11.2021 08:38

Nato (Evropa) su tražili migrante, evo ih, uzmite, to je demokratija Natovska