OPLJAČKALI SMO CELU AFRIKU, KOD NAS JE I KRALJEVSKO BLAGO! Neverovatno priznanje francuskog predsednika Makrona!

Autor: Republika

Svet

09.11.2021

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makrona javno se izvinio narodu Benina i lideru te zemlje Patrisu Talonu zbog pljačke koju su Francuzi sproveli u toj afričkoj državi tokom XIX veka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Francuski lider Emanuel Makron i predsednik Benina Patris Talon 

Francuska predvođena predsednikom Emanuelom Makronom danas je na svečanosti upriličnoj u Jelisejskoj palati zvanično vratila Beninu 26 predmeta kraljevskog blaga Abomej koje su kolonijalne jedinice opljačkale u XIX veku, što predstavlja "istorijski trenutak nacionalnog ponosa" beninskih vlasti.

Ministri kulture dve zemlje, Rozelin Bašlo i Žan-Mišel Abimbola, potpisali su ugovor o prenosu vlasništva tih predmeta koji će u sredu nakon 130 godina biti vraćeni u Benin.

- To je dugo čekani simboličan, dirljiv i istorijski trenutak - rekao je Makron koji se 2017. obavezao na povrat afričke baštine.

- Ceo narod Benina vam zahvaljuje - poručio mu je predsednik te zemlje Patris Talon, koji je upravo iz tog razloga i došao u Francusku

- Ipak, vraćanje tih 26 dela je tek prva etapa - naglasio je Talon i obećao da će se vratiti u Francusku i prilikom narednih povrata koje je obećao francuski predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Potpisan ugovor kojim je pokradeni deo baštine Benina vraćen  

Među delima koja će biti vraćena u sredu, a koja su bila izložena u pariskom muzeju Quai Branly, nalaze se totemski kipovi bivšeg kraljevstva Abomej kao i presto kralja Behanzina. Sve to su francuske kolonijalne trupe opljačkale tokom pljačke palate Abomej 1892. 

Podsetimo, Makron se pre četiri godine obavezao da će u roku od pet godina omogućiti privremeni ili trajni povraćaj afričke baštine iz Francuske.

Inače, stručnjaci smatraju da se čak između 85 i 90 odsto afričke baštine nalazi izvan kontinenta. Od 2019. osim Benina, još šest zemalja, Senegal, Obala Slonovače, Etiopija, Čad, Mali i Madagaskar, predali su Francuskoj zahteve za povratom baštine. Povraćaj umetničkih dela obeležje je "novog odnosa" koji Makron želi da uspostavi s Afrikom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sara

10.11.2021 08:36

Pa ovo je divno, bravo za Makrona, to bi trebalo da uradi i Engleska, koja je najviše oljačkala i obogatila se na nečastan način, Španija, Portugalija i druge zemlje!!!!.