LITVANIJA PODIGLA VOJSKU, POLJSKA POJAČALA BORBENU GOTOVOST! Haos u Evropi zbog naleta migranata iz Belorusije, BRISEL SE SPREMA ZA NAJGORE!

Autor: Republika

Svet

08.11.2021

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija na granici između Belorusije i Poljske postaje sve zategnutija nakon što je jutros 20.000 migranata s beloruske teritorije pohrlilo ka EU, a i druge zemlje su reagovale stavljanjem vojske u pripravnost.

Foto: Tanjug/AP

Vojnici NATO saveznika nagotovs zbog migranata/Ilustracija 

Situacija na tlu Evropske unije (EU) postaje sve napetija nakon što je oko 20.000 migranata sa teritorije Belorusije počelo da prodire u Poljsku, za šta Brisel optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da je Litvanija podigla svoju vojsku, naredivši joj da životom čuva granice te zemlje na Baltiku. 

Istovremeno, reagovao je i premijer Poljske Mateuš Moravjecki koji je hitno sazvao antikrizni štab i naredio podizanje borbene gotovosti. To je potvrdio i portparol poljske vlade Petar Miler.

- Povećavamo borbenu gotovost naših snaga kao podršku graničarima - navodi se na zvaničnom nalogu na Tviteru snaga teritorijalne odbrane, a prenosi Sputnjik. 

 

 

U međuvremenu, snimci sa terena pokazuju da je nekoliko desetina migranata već probilo na teritoriju Poljske, iako je ta zemlja ranije ka Belorusiji podigla bodljikavu žicu, a kako javlja beloruski Sputnjik, poljski vojnici upotrebili su protiv migranata suzavac. 

 

 

Zbog čitave situacije zvanična Varšava je danas još jednom optužila beloruske vlasti navodeći da je to "još jedna akcija beloruskog neprijatelja usmerena ka Poljskoj". Belorusija je, s druge strane, saopštila da preduzima potrebne mere za obezbeđivanje nesmetanog funkcionisanja međunarodnog saobraćaja, kao i bezbednosti ljudi koji se kreću auto-putem.

Podsetimo, ta zemlja je ranije upozorila EU da se na njenoj teritoriji nalazi ogroman broj migranata kojima je krajnji cilj EU, pre svega Nemačka, te da ona (Belorusija) mora da ih obezbedi pre nego što zima postane nepodnošljiva. To je posebno važna činjenica, kako je istaknuto, budući da se među migrantima nalazi veliki broj žena i dece.  

 

Povodom krize na granicama EU oglasile su se i ostale članice tog saveza, pre svih Nemačka, koja je istakla da je veoma zabrinuta.      

 

- Nemačka se založe za zajednički odgovor EU na situaciju sa migrantima. Može da se razgovara i o produženju sankcija i o pomoći zemljama u zaštiti spoljnih granica - izjavio je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase, dok je pres služba Evropske komisije istakla kako sve evropske snage pažljivo prate situaciju na belorusko-poljskoj granici. 

Interesantno je da je portparol Graničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski izjavio da ne isključuje moguće provokacije iz Poljske kako bi opravdali upotrebu sile i specijalnih sredstava prema migrantima. Zbog toga je Evropa zabrinuta zbog moguće eskalacije situacije. 

 

 

Kako je za Sputnjik rekao izvor upoznat sa situacijom, migranti su se unapred dogovorili da se danas okupe u velikom broju na granici. Oni imaju grupe i četove na mesindžerima – po 4-5 hiljada ljudi, preko kojih se koordinišu. Migranti koji su se nalazili u šumi rekli su da idu u Nemačku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading